Rio de Klin: Socha Krista nad Oravskou priehradou

Malebná dedinka na skok od Oravskej priehrady. Taká nenápadná a predsa skrýva unikát. Povedala by som, že nielen slovenský, ale priam svetový. Na svete nájdeš totiž len tri. Originál je v Rio de Janeiro, ďalšia stráži Lisabon v Portugalsku, no a tá naša, tá rozprestiera ruky nad Oravou. Je to Socha Krista v obci Klin na Orave.

Svetový unikát v obci Klin. Originál je v Rio de Janeiro, ďalšia stráži Lisabon v Portugalsku, no a tá naša, tá rozprestiera ruky nad Oravou.

Rio blízko Námestova

Dedinku Klin nájdeš blízko Oravskej priehrady, asi 5km od Námestova. Už z hlavnej cesty vidíš v diaľke na kopci vynímajúcu sa bielu sochu. Cez dedinku Klin ťa prevedú žlté tabule s označením Cesta k Soche. Následne máš dve možnosti, kde zaparkovať. Dole pod kopcom na vyznačenom parkovisku alebo hore na kopci takmer priamo pod Sochou. Obe parkoviská sú zdarma. My sme zaparkovali na tom pod kopcom a odporúčam to aj tebe. Viac si tak užiješ výhľady a oravskú prírodu, ktorú táto naozaj mini prechádzka ponúka. 

Bolestná cesta Sedembolestnej Panny Márie, ktorú tvorí deväť zastavení s modlitbami.

Od parkoviska ťa povedie štrková cesta hore kopcom. Pôjdeš zhruba 500 metrov, čiže takých 10-15 minút. Zhruba v polovici na ceste hore pochopíš, že ide o výnimočné miesto. Prečo? Nielen kvôli výhľadom, ktoré ponúka, ale aj kvôli atmosfére, ktorú sa tam podarilo vytvoriť. Cestu hore lemujú tabule s Bolestnou cestou Sedembolestnej Panny Márie. 

Táto cesta ponúka sedem zastavení cestou hore k Soche Krista, na ktorých môžeš prečítať o bolesti Panny Márie pri úteku do Egypta, pri ukrižovaní a smrti Ježiša či pri jeho pohrebe. Toto miesto ťa však určite osloví, aj keď veriaci nie si. Ponúka totiž pokoj a nie veľké množstvo turistov. No a samozrejme unikát, ktorý sa naozaj oplatí vidieť. 

Socha Krista je majestátna aj svojimi rozmermi. S výškou 9 metrov, rozpätím rúk 7 metrov a váhou 23 ton je naozaj nepriehľadnuteľná.

Ruky ochraňujúce celú Oravu

Socha Krista alebo Rio de Klin, ako je nazvaná na tabuli na kopci, má veľmi zaujímavý príbeh. Autorom nápadu je miestny podnikateľ Jozef Sroka, ktorý chcel za sebou niečo zanechať. Kopec Grapa bol svojou polohou ideálny vďaka dobrému prístupu a polohe. Práce na monumente začali v roku 2007, kedy bola vytvorená železná konštrukcia zaliata do betónu a vyvezená na kopec. Tam bola obložená yporom. Výslednú podobu zabezpečil ľudový rezbár Peter Ganobjak. 

Socha Krista je majestátna aj svojimi rozmermi. S výškou 9 metrov, rozpätím rúk 7 metrov a váhou 23 ton je naozaj nepriehľadnuteľná.

Okolie sochy tvoria pekné schody, dlažba, lavičky a krásne kvety, ktoré dotvárajú ideálne miesto na taký chvíľkový relax, kedy môžeš naozaj na chvíľu zastať a oddýchnuť si. Pozornosť venuj aj soche pápeža Jána Pavla II., ktorý sa modlí ku Kristovi. Jeho socha tu pribudla v roku 2009 a má váhu 2,5 tony.

Socha pápeža Jána Pavla II., ktorý sa modlí ku Kristovi. Jeho socha tu pribudla v roku 2009 a má váhu 2,5 tony.

Zopár informácií na záver

  • zaparkovať môžeš na dvoch parkoviskách – prvé je dole pod kopcom a druhé je hore na kopci. Obe sú zdarma. 
  • k Soche Krista vedie štrkový chodník, cesta má zhruba 500 metrov 
  • vstup na toto miesto je zdarma, no pri schodoch nájdeš pokladničku, do ktorej môžeš prispieť 
  • výlet je vhodný aj pre deti, pre kočík a rovnako aj pre psíka