Maginhrad a jeho rytieri

S nastupujúcimi slnečnými dňami nás to ťahalo čoraz viac do prírody. Prstom na mape sme ukázali na Rimavskú Sobotu a objavili sme skvelý výlet v jej okolí! Po stopách tajomného hradu Maginhrad, ktorý vznikol v 13.storočí, nás povedie náučný chodník a rozprávač povesti Bedár. Bedár je symbolická stredoveká postava. A o akejže akej povesti to hovorí? To sa už dozvedáme na informačných paneloch. Každé zastavenie na náučnom chodníku totiž obsahuje úryvok z bájnej povesti o Maginhrade.

maginhrad
V roku 2015 tu vyrástla rozhľadňa týčiaca sa do výšky takmer 17 metrov.

Po stopách Maginhradu

Po stopách Maginhradu nie je len metafora, tak sa volá aj náučný chodník, ktorého východiskovým bodom je dedinka Nižný Skálnik. Náš výlet sa začína pri kostole a viesť nás bude zelená značka. Podľa údajov, ktoré máme, nás čaká pohodová turistika trvajúca približne 6 kilometrov a dve hodinky. Kráčame po nespevnenej ceste, ktorá nás vedie cez lúky a neskôr lesom až ku rozhľadni.

V historicky významnej lokalite Maginhrad sa týči takmer 17 metrov vysoká rozhľadňa. V dávnej minulosti stál presne na tomto mieste hrad, o ktorom písal aj básnik Ján Botto.

Z dedinky Nižný Skálnik sú to k rozhľadni necelé dva kilometre. Nás však zaujíma pokračovanie povesti, preto sledujeme stopy náučného chodníka ďalej. Cestu lemujú vyrezávané drevené sochy maginhradských rytierov, ktorí sa spomínajú v miestnej ľudovej povesti. Rytieri sú ústredným motívom aj pri iných plastikách. Všimli sme si kalich, z ktorého podľa povestí pijú rytieri krv a našej pozornosti neušiel ani ukrúhly stôl s lavičkou. Na prvý pohľad milé miesto na posedenie, no nesie v sebe myšlienku okrúleho stola, pri ktorom sa maginhradskí rytieri každoročné stretávajú. Naše kroky vedú chodníkom až do obce Veľký Skálnik, kde sa náučný chodník pri soche Kniha osudu končí.

Hrad opradený povesťami

Počas našej túry po stopách Maginhradu sme sa dozvedeli veľa o povestiach aj básnických dielach, ktoré mu dodali čarovnú atmosféru. Pokiaľ sa však zameriame na historické poznatky a fakty, tie sú podstatne skromnejšie. Táto lokalita bola osídlená už v dobe bronzovej a vzhľadom na to, že sa z hradu veľa nezachovalo, tak sa predpokladá, že jeho základom bola drevená konštrukcia. Z toho, čo vieme, by mal mať hrad oválny pôdorys a dokonca i vodnú priekopu s valom. Zaniknúť mal v 15.storočí práve pod rukou Mateja Korvína. Nás príbeh Maginhradu oslovil natoľko, že sme sa vybrali hľadať tajomstvá aj ďalších hradov v tomto okolí. Pri Fiľakove sme našli Pohanský hrad, ktorý v sebe ukrýva nádhernú povesť z dôb Keltov.

Tip na výlet a fotky: Raťo Grajzel a Ľuboš Duchaj