Ako sa zo Štrbských rybníkov stali Jazierka lásky

Každý, kto sa vyberie na Štrbské pleso, tak si väčšinou na krátku prechádzku vyberá jazero s rovnomenným názvom. Logické. Keď odparkuješ auto a budeš kráčať k plesu, tak si môžeš na tabuliach všimnúť aj smerovník s názvom Jazierka lásky. Je to blízko a je to krásne. Vyskúšaj!

Čo sú to Jazierka lásky?

Tí skôr narodení si ich budú možno pamätať pod názvom Štrbské rybníky. Takýto názov a v podstate aj opodstatnenie dostali podľa zakladateľa Štrbského Plesa Jozefa Szentiványiho. Tento pán sa snažil zarybniť samotné Štrbské pleso a tak si pomohol týmito rybníkmi, ktoré sú v jeho tesnej blízkosti a choval tam pstruhy. To bolo niekedy v 19.storočí.

Málokto tuší, že v blízkosti nášho najznámejšieho a najväčšieho plesa sa nachádzajú ešte dva menšie vodné poklady. 

Legenda však hovorí…

Pomenovanie Jazierka lásky dostali samozrejme kvôli zaľúbencom. Ľudia chodili odjakživa do Tatier za oddychom či preliečením chorôb. Tieto jazierka sú v nádhernom prostredí, v podstate skrytom uprostred stromov. Zaľúbenci, ktorí chodili do Tatier, sa tam večer stretávali a vyhľadávali pokoj a romantickú atmosféru, ktorú toto miesto určite poskytuje.

Podľa niektorých zdrojov je pomenovanie Jazierka lásky odvodené priamo od samotných jazierok a ich blízkosti. Ležia totiž hneď vedľa seba a tak navodzujú dojem, že sú nerozlučné.

Okrem iného sa traduje, že tento názov získali jazierka aj vďaka tomu, že sú dve = dve jazierka a dvaja ľudia sediaci na ich brehu, ktorí sa ľúbia. Tak sa z tohto miesta, ktoré malo na začiatku úplne iný význam, stalo miesto, ktoré symbolizuje relax, ticho, pokoj a lásku.

Prechádzka okolo Jazierok lásky

My sme sa boli na Jazierka lásky pozrieť už v zime. Zima má pre mňa osobne svoje čaro, no v tomto prípade snehová prikrývka zakryla všetko to krásne. Preto som sa rozhodla, že v lete sem prídeme opäť. Naozaj sa oplatilo. Dobre značeným chodníčkom sa dostaneš k jazierkam, kde bude zrazu úplne ticho a pokoj. V našom prípade tam dokonca ani nebolo veľa ľudí. Dokopy sme tam boli možno piati. Čo je pri komerčnej záležitosti ako Štrbské pleso a jeho okolie dosť rarita. V okolí jazierok nájdeš potôčik a nad ním malý drevený mostík.

Láska tu je zosobnená metaforou dvoch jazierok, pod ktorými si predstavíme dvoch ľudí, ktorí sedia vedľa seba a sa ľúbia.

Na lavičkách a balvanoch okolo jazierok uvidíš mená zaľúbencov s tradičným znakom srdca. Jeden by to možno považoval za vandalizmus, no tu to dotvára presne tú atmosféru, ktorú má. Ak budeš mať šťastie, tak pri kľudnej a priezračnej hladine uvidíš na dne väčšieho jazierka kamenný slovenský dvojkríž.

Cesta za vodným pokladom

Naozaj jednoducho. Poznáš tu cestu na Štrbskom plese, kde si na križovatke a máš sa rozhodnúť či ideš smerom k mostíkom alebo k plesu (je to blízko hotela Oliver). Tak presne tam máš drevené informačné tabule. Jedna z nich ťa bude navigovať priamo na Jazierka lásky. Pôjdeš pekne po chodníku vedľa hlavnej cesty až po ľavej strane uvidíš ďalšiu drevenú tabuľu Jazierka lásky. Choď. A tadááá…pár metrov a si tam. Dokopy sa naozaj bavíme asi o piatich minútach kráčania. Pekná prechádzka na miesto bez masy ľudí.

Mená zaľúbencov tu nenájdeš vyryté iba na lavičkách, ale i na okolitých balvanoch.