Plávajúci vodný mlyn v Kolárove

Naše kroky dnes povedú do juhozápadnej časti Žitného ostrova, neďaleko mestečka Kolárovo. Vybrali sme sa hľadať jediný lodný mlyn na Slovensku na mŕtvom ramene Dunaja. Sezóna sa v tejto oblasti začína v máji a okrem skanzenu a múzea nás tu čaká areál s možnosťou rybolovu, člnkovania, zábave na ihrisku či oddychu pri pikniku.

Najdlhší zastrešený drevený most na Slovensku má 86 metrov.

Vodný mlyn a drevený most

Zhruba 500 metrov od mestečka Kolárovo sa ukrýva prírodný areál ležiaci na polostrove, ktorý obkolesujú toky Malého Dunaja a Váhu z jednej strany a mŕtveho ramena Dunaja zo strany druhej. V tomto areály nachádzame rekonštruovanú podobu vodného mlyna, ktorý je využitý aj ako malá historická expozícia. Samotný mlyn je funkčný, no v praxi nefunguje, keďže sa nachádza na ramene so stojatou vodou.

K mlynu sa dostávame najdlhším mostom s drevenou konštrukciou v Európe. Táto celodrevená konštrukcia bola postavená na základe výpovedí pamätníkov pôvodného mosta, ktorý bol zničený v polovici 20.storočia ľadovými kryhami. Drevený most má dĺžku 86 metrov a stal sa tak atrakciou s celoeurópskym charakterom. Pokiaľ prídete v letnom období, hladina vody v ramene bude nižšie, takže budete mať možnosť vidieť aj piliere pôvodného mosta.

Tento areál nám však ponúka ešte čosi navyše. Nachádzame tu Hrad mieru, ktorý už bohužiaľ patrí k tým zaniknutým. Natrafíme však na jeho pozostatky, zemný val, podľa ktorého vieme určiť, kde sa hrad v minulosti nachádzal. Hrad sa v minulosti nazýval aj Žabí hrad a dala ho postaviť kráľovná Mária v roku 1349 v obci, ktorá sa vyvýjala ako trhové mestečko s jarmočným právom.

Lákavé atrakcie pri lodnom mlyne

Výlet k plávajúcemu lodnému mlynu nie je iba o spoznávaní minulosti a niečoho jedinečného, ale aj o relaxe, zábave a oddychu v príjemnom prostredí. Mlyn sa nachádza v areály s množstvom atrakcií, ktoré potešia malých aj veľkých. Rozľahné priestory ponúkajú toľko aktivít až si nevieme vybrať. Osloví nás plážový volejbal, rybolov, člnkovanie a mladších účastníkov samozrejme veľké detské ihriská. Všímame si zastrešené javisko, kde sa konajú rôzne druhy kultúrnych i gastronomických podujatí. Na záver ponúkame aj tip pre dospelých. Zájdite do tradičnej Krčmy u mlyna, ktorá vás okrem iného upúta aj výnimočnou ponukou bylinkových likérov.

Rozľahlý areál ponúka rôzne druhy oddychu a program na celý deň.

Skôr, ako sa vyberiete pozrieť vodný mlyn a drevený most v Kolárove, kliknite na ich web, kde nájdete všetky aktuálne informácie o otváracích hodinách a vstupnom. Pokiaľ by ste mali chuť na ľahkú turistiku na južnom Slovensku, poďte sa s nami prejsť po pohorí Burda, kde sme okrem iného našli aj nacistické bunkre.

Tip na výlet a fotky: Martina Kaiserová