V krajine sysľov na Muráni

Syseľ pasienkový je malé a milé zvieratko podobajúce sa na populárne surikaty z Afriky. Eko manažér, ktorý svojou prítomnosťou pozitívne ovplyvňuje mnohé druhy rastlín a živočíchov. Hrabaním nôr predchádza záplavám a poskytuje úkryt pre čmeliaky či ropuchy. Kolónia sysľov na Muráni prekročila počtom dve tisícky. Nikde inde na Slovensku nenájdete takú vysokú koncentráciu sysľov ako práve tu. Vybrali sme sa na Sysľovisko na Muráni spoznať tieto zvieratká, ktoré zmenili Muránsku planinu.

Ideme pozrieť sysle na Muráň

V prvom rade je dôležité si povedať, že tento výlet má zmysel v slnečnom počasí zhruba od marca do septembra. Čím viac svieti slniečko, tým má človek väčšiu šancu uvidieť sysle vyliezať z dier a hľadať niečo dobré pod zub. Vydávame sa do obce Muráň a sa nám naskytnú rôzne spôsoby ako sa sysľovisku dostať.

  • autom až k sysľovisku – najpohodlnejšia možnosť, avšak nejde o veľkokapacitné parkovisko, preto toto miesto môže byť v lete obsadené a jednoducho nezaparkujete
  • auto odstavíme v obci Muráň – odtiaľ vedie cesta priamo k sysľovisku po lúkach s minimálnym prevýšením a dĺžkou okolo 2.5 kilometra. Túto trasu zvládnu aj deti a bude to určite zážitok
  • bicyklom – ak by ste mali schovaný v aute bicykel, tak aj to je cesta. Trasu od obce Muráň prejdete za 12 minút a ušetrite si všetky problémy s parkovaním

Na výlet sa hodí zobrať všetkých rodinných príslušníkov, určite sa potešia. Psíka sme však nechali doma a to z dvoch dôvodov – sysle sa pred psíkom skryjú, takže ich neuvidíte vy ani ostatní návštevníci a pokiaľ by vás psík zahryzol do sysľa máte veľký problém – ide totiž o chránené zviera. Takže psíci doma, rodinka s nami a hor sa na výlet!

Zážitky na Sysľovisku

Sysľovisko je raj pre zážitky. Pred pár desiatkami rokov na tomto mieste sysle úplne vyhynuli a spolu s nimi sa znížil výskyt sokola, ktorý sa nimi živil a rovnako aj vzácnej jašterice zelenej. Našťastie sa v roku 2000 rozhodli zoológovia obnoviť túto kolóniu sysľov.

Na košickom letisku boli sysle premnožené, preto vznikol nápad premiestniť ich na Muránsku planinu a obnoviť tak kolóniu, ktorá sa tam pred pár rokmi vyskytovala.

Začiatky boli ťažké, sysle vymierali a stali sa ľahkou korisťou pre predátorov. Situácia sa však obrátila a z mini kolónie je dnes najväčšia kolónia na Slovensku. Sysle si na ľudí zvykli. Turisti majú dokonca na sysle dobrý vplyv, keďže ich prikrmujú a tak sa o nich vlastne starajú. Najprv sme sa uskromnili a sysle sme iba pozorovali, neskôr sme neodolali a keď sa k nám priblížili, tak sme im dali aj niečo spapať. Priniesli sme mrkvu aj pre somárika, ktorý v ohrádke spása trávu, no ten o našu pozornosť nejavil nejaký extra záujem.

Aké jedlo môžeme ponúknuť sysľom, aby sme im neublížili?

  • slnečnica (nepražená, nesolená)
  • jablká
  • mrkva
  • vlaššské orechy
  • cvikla

Sysle môžete kŕmiť aj suchým chlebom a piškótami, neublížia im, ale ani nepomôžu, preto je lepšie kŕmiť ich ich prirodzenou potravou. Čo je pre sysle ale naozaj nebezpečné sú sladkosti, čokoláda, chrumky, tyčinky, čerstvý chlieb, či buchty. Tie môžu sysle aj zabiť, preto si ich radšej nechajte v batohu ako olovrant pre vás.

Nápad pozrieť si sysle na Muráni bol skvelý. Na lúke síce nestrávite celý deň, ale okolie vám ponúka spoznať tento kraj v jeho rôznych podobách. Neďaleko je úžasný lesnícky skanzen Vydrovo, ktorý vás očarí nielen prostredím, ale aj jazdou na vláčiku. Ak ste vyhladli, odporúčame salaš Zbojská s ich legendárnymi buchtami, pri ktorých naozaj zabudnete na všetky diéty a následne prechádzku na neďalekú rozhľadňu. Po dobrom obede si vybehnite na hrad Muráň a krásny deň je za vami!

Tip na výlet a fotky: Oľga Chudá a Peter Korman