Lesnícky skanzen Vydrovo z vláčika

Lesnícky skanzen vybudovaný v dokonalom súzvuku s okolitou prírodou pôsobí ako keby tam odveky stál a jednoducho tam patril. Malebná čiernohronská železnička vás vráti do čias dymiacich sa lokomotív a pomalej jazdy, pri ktorej si môžete vychutnať okolité prostredie a vôňu lesa. Lesnícky skanzen Vydrovo pri Čiernom Balogu bolo pre nás skrytým pokladom v srdci Slovenska.

Čiernohronská železnička smer Vydrovo

Lesnícky skanzen Vydrovo nájdete približne kilometer od Čierneho Balogu. Máte dve možnosti – zaparkovať pri stanici lesnej železničky a vyviesť sa cez skanzen alebo sa vybrať do skanzenu priamo autom a nechať ho na odstavnom parkovisku. My sme sa vybrali historickou železničkou. Bol to zážitok, no musím povedať, že keď sme videli nádherné okolité lesy až nám bolo miestami ľúto, že nekráčame. Pre deti to však bude určite pekná spomienka. A do vláčika môžu ísť aj psíky 🙂

Cesta vláčikom trvá asi 20 minút, je pomalá, takže si stíhame všímať okolitú prírodu, ktorou budeme o chvíľu kráčať po vlastných. Vystupujeme na zastávke Vydrovo-konečná odkiaľ sa začína naša prechádzka ihličnatým lesom dole asfaltkou až k Čiernemu Balogu.

Lesnícky skanzen a jeho tajomstvá

Pokiaľ sa obávate, že vás čaká skanzen s nudnými informačnými tabuľami, ktoré aj tak nikto nečíta, veľmi sa mýlite! História lesa je zhmotnená v historických budovách ako horáreň, kaplnka z jedľovej kôry, či stroje používané na obhospodárovanie lesa. Areál skanzenu je obrovský a dali by sa tu naozaj stráviť aj dva dni. Odporúčam odbočiť ku značnám smerujúcim k Symbolickému lesníckemu cintorínu. Je to naozaj zaujímavá prechádzka cez les, ktorá nám okrem iného umožňuje uctiť si ľudí, ktorí prišli o život pri práci v lese na Slovensku.

K najvyhľadávanejším častiam Lesníckeho skanzenu patrí jednoznačne ohrada so živými diviakmi, stroje slúžiacie na manipuláciu a prepravu dreva, medvedí brloh, 100 ročná horáreň či unikátna kaplnka z jedľovej kôry.

Pomaly prechádzame asfaltkou a až nám je ľúto, keď zbadáme, že sa blížime ku koncu skanzenu. Poteší nás ešte pohľad na pasúcu sa lesnú zver a prichádzame k mini modelu horskej dedinky. V diaľke vidíme bufet, v ktorom sa dá občerstviť, kým nás vyzdvihne vláčik a odvezie do stanice, v ktorej sa náš výlet začal. Po gastronomickej skúsenosti v tomto bufete však odporúčame radšej si vybrať svoju desiatu. Určite sa vám žalúdok poďakuje 🙂

My odchádzame domov plní dojmov a zážitkov. Na toto miesto sa určite radi vrátime, máme pocit, že sme nevideli určite všetko, čo tento skanzen ponúka. Keďže sme železničku už vyskúšali, nabudúce sa prejdeme skanzenom peši. Železničkou sa však dá dostať aj do opačných smerov – smer na Dobroč, kde by mal byť prales, či opačným smerom na Šánske. Viac o čiernohronskej železnici zistíte priamo na jej webe.