Jánošíková skrýša bol úkryt pre zbojníkov

Na prvý pohľad nie veľmí výrazná skala s malou jaskyňou ukrytá v lese neďaleko Budínskej skaly. Okolie Poľany je však lákavé práve pre povesti a legendy spájajúce sa so zbojníkmi a najmä tým naším najznámejším – Jánošíkom. Aj toto miesto je zakryté rúškom tajomstva minulosti, z čias keď práve takéto jaskyne boli spájané so zbojníkmi bojujúcimi voči feudálnemu útlaku.

Jaskyňa má dĺžku 7.5 metra a bola vytvorená mechanickým vyvetraním pravdepodobne stromu z andezitovej lávy.

Úkryt členov Jánošíkovej družiny

Vydávame sa teda hľadať skrýšu známeho slovenského zbojníka. Autom smerujeme po asfaltovej ceste z obce Budiná do Podkriváňa. K jaskyni vedie turisticky značený chodník a leží veľmi blízko lesnej cestičky. Smerujeme k známej Budínskej skale, smerovník nám jasne naznačuje, že sa nemôžeme stratiť.

Stratiť sa nemôžete. Smerom na Budínsku skalu natrafíte na jaskyňu Jánošíková skrýša.

Po chvíľke kráčania sa ocitáme pred týmto zaujímavým prírodným výtvorom. Jaskyňa je voľne prístupná verejnosti, takže sa do nej nebojte vojsť. Vchádzame aj my, do priestoru dlhého necelých osem metrov. Zaujalo nás ohnisko, ktoré sa nachádzalo v strede jaskyne. Tvar jaskyne napovedá, že ľudia ju oddávna využívali ako útočisko pred vrtochmi počasia či ako úkryt pred tmou.

Na Slovensku je známych až 25 jaskýň, ktoré v sebe nesú meno nášho zbojníka Jánošíka.

Tajomnú atmosféru jaskyne určite znásobuje aj myšlienka, že toto miesto mohlo slúžiť Jánošíkovej družine, či iným zbojníkom. Aj preto je to lákavý a zaujímavý cieľ turistov, veď napokon kto by nechcel byť na chvíľu súčasťou legiend a pokladov.

V roku 1994 bola skrýša vyhlásená za chránenú.

Po prezretí jaskyne odporúčame prejsť ešte približne 400 metrov až na Budínsku skalu, odkiaľ sa vám naskytne krásny výhľad na Poľanu.

Tip na výlet a fotky: Jozef Martinský