Hlbočiansky vodopád so skrytou skalnou kaplnkou

Jeden jediný a aj to len občasný. Aj to sú prívlastky pre Hlbočiansky vodopád v Malých Karpatoch. V správnom čase objavíte mohutný 9 metrový úkaz, inokedy zas len uzučký a skromný potôčik. Veľakrát v lete ho zas budete hľadať márne. Po vodopáde nebude ani stopy. Nachádzame sa v doline Hlboča pri obci Smolenice a vybrali sme sa hľadať vodopád aj s jeho skalnou kaplnkou.

Hlbočiansky vodopád je súčasťou Smolenického krasu. V závere Hlbočianskej doliny nachádzame práve tento nádherný 9 metrov vysoký vodopád.

Cestou blatom za vodopádom

Za vodopádom sme sa vybrali na jar dúfajúc, že po výdatnom topení snehu a dažďoch ho uvidíme v plnej kráse. Štartovacím bodom nášho výletu sa stáva bývalý pivovar v obci Smolenice. Postupujeme po modrej značke po asfaltke medzi domy. Pokiaľ by ste si však chceli prechádzku trošku skrátiť, touto cestou sa dostanete autom ešte trošku ďalej. Nájdete tam plochu, kde môžete zaparkovať a zároveň informačnú tabuľu náučného chodníka. Od tohto momentu ale niet inej cesty ako z auta vystúpiť a vydať sa do lesov Malých Karpát.

Dobrá rada na úvod. Ak je vodopád výdatnejší, bude veľa vody aj v lese. Všade je blato a chodník sa miestami premieňa na potok. Zárukou úspechu výletu je prispôsobiť tomu obuv.

Tento výlet sa dá nazvať veľmi príjemnou prechádzkou cez les. K vodopádu vedie celý čas modrá značka, trasa je dlhá asi 2 kilometre a prejdeme ju zhruba za pol hodinku. Náš výlet sa končí úspechom, Hlbočiansky vodopád sa nám ukázal v plnej kráse. Hodnú chvíľu pozorujeme vodopád, ktorého stopy vody miznú v podzemí. Ak by sme ich chceli sledovať, vynorili by sme sa opäť až niekde v okolí obce Smolenice. Takto vznikajú jaskynné priestory v okolí, napríklad aj ako Jaskyňa Driny.

Skalná kaplnka, Vlčiareň a jaskyňa

Pri vodopáde sa môže náš výlet skončiť, alebo môžeme pokračovať ešte trošku vyššie. Volíme druhú možnosť a prechádzame tak okolo pútnického miesta – Skalnej kaplnky so sochou Panny Márie. Niekoľkokrát do roka tu dokonca bývajú omše a turisti sa sem prichádzajú pravidelne modliť. Aj teraz nejakých stretávame, tak ich nerušíme a pokračujeme ďalej.

Nad vodopádom sa nachádzajú lavičky a kaplnka Panny Márie Lurdskej, ktorá bola vytvorená priamo v skale.

Držíme sa vľavo až prichádzame na rázcestník Vlčiareň. Toto je to pravé miesto, kde z batohov vyťahujeme niečo pod zub. Sedíme v prístrešku a chystáme sa niečo si opiecť. Pramene, ktoré pretekali dolinou Hlboča končia práve na tomto mieste. Obkolesuje nás krásna lúka, kde si na konci výletu oddýchneme.

Pre dobrodruhov sa ale výlet na tomto mieste nemusí vôbec skončiť. Zhruba za pol hodinku po žltej značke by sme natrafili na jaskyňu Driny a v jarnom období aj na medvedí cesnak. Okruh si môžete predĺžiť aj trasou až k Smolenickému zámku s jazierkom s kačkami. Ale to nás čaká až nabudúce 🙂

Tip na výlet a fotky: Jozef Adamčík