Chodníkom Zvonička na Rozhľadňu Háj

Veľakrát sa nám stáva, že pri cestovaní autom vidíme v diaľke rôzne kopce, na ktoré sa zameriame a povieme si, že tam by sme išli. Nevieme však, čo je to za kopec a či má vôbec nejakú prístupovú cestu. Tentokrát je to však iné. Dnes sme sa vybrali po stopách náučného chodníka Zvonička až na Rozhľadňu Háj.

Vstupujeme do v prírode skrytej Novobanskej kotliny, ktorú obklopujú kopce Pohronského Inovca, Vtáčnika a Štiavnických vrchov. Chystáme sa načúvať zvukom ticha a prírody.

Cesta príbehom Zvoničky

Príbeh tohto miesta sa začína v starobylom banskom kráľovskom meste Nová Baňa. Mesto bolo známe výrobou mlynských kameňov a zručnými remeselníkmi. V Kohútove vzniklo v 19.storočí pútnické miesto. Nachádzame tu Kaplnku Panny Márie, ktorá je obkolesená malou botanickou záhradou. Z kaplnky však nebolo počuť zvony až do Novej Bane, preto bola bližšie k mestu postavená zvonica. A takto sa začína príbeh náučného chodníka Zvonička.

Náučný chodník sa začína v Novej Bani-Kohútove, je okružný a má približne 6 kilometrov. Našou prvou zastávkou je Kaplnka a Záhradný les, ktorý ju obkolesuje. Všímame si najmä vysoký sekvojovec mamutí, ktorý dosahuje výšku 34 metrov. Okrem typických lesných drevín ako borovica, či dub, tu natrafíme aj na ginko. Dozvedáme sa, že tu rastie 101 stromov a 2459 kríkov. Odporúčame dotknúť sa sekvojovca, má kôru hebkú ako plsť.

Kaplnka v Kohútove nesie nádherný príbeh jej vzniku. Keď sucho sužovalo tento kraj, ovca vykopala na kopci prameň pitnej vody, čím zachránila miestnych obyvateľov. Kombinácia liečivej vody a niekoľkých zjavení vyústila do postavenia kaplnky na tomto mieste.

Po niečo vyše pol hodinke sa dostávame k informačnej tabuli Predný Šarvíz. Je tu lavička, kde si môžeme oddýchnuť. Smerovník jasne ukazuje, ktorým smerom sa máme vybrať k Rozhľadni Háj. Po krátkom úseku sa dostávame k samotnej rozhľadni. Rozhľadňa Háj má výšku 21 metrov, 3 poschodia, 57 schodov a je postavená z kameňa a dreva. Rozhľadňa stojí na mieste bývalého kameňolomu, kde sa v minulosti ťažil ryolit. Ten bol použitý aj na obloženie spodnej časti rozhľadne.

Z rozhľadne smerom na skaly

Teraz nás čaká postupné klesanie dole smerom k Červenej a Havranej skale. Cestou dole si všímame množstvo zaujímavých kamenných útvarov a aj naše obľúbené kamenné moria. Kamenné moria na nás zanechali dojem na juhu Slovenska pri Kamennom vodopáde. Ale vráťme sa naspät k Zvoničke. Historický názov Havranej skaly je Rabenstein a v jej okolí sa vyskytujú rudné žily zlata a striebra. Namiesto hľadania rudných žíl sme si však vychutnali neuveriteľné výhľady na údolie Hrona a panorámu Štiavnických vrchov. V blízkosti sa nachádza otvorené ústie šachty Klingbitter, ľudovo zvanej aj Kamenná šachta.

Postupujeme stále nižšie smerom k Červenej skale. Za svoj názov vďačí červenkastej farbe ryolitu. Tieto ryolity majú odhadovaný vek až 12 miliónov rokov. Táto skala je veľmi obľúbená aj u horolezcov, keďže na ňu vedú zospodu horolezecké výstupové cesty zaistené skobami, kruhmi a nitmi. Zvrchu ponúka jedinečný výhľad na Putikov vrch – najmladšiu sopku v strednej Európe.

Zostupom do Kohútova sa táto príjemná prechádzka náučným chodníkom Zvonička končí. Vychutnali sme si úžasné výhľady, spoznali príbeh kaplnky a zvoničky a nadýchali sme sa dobrého a chladného vzduchu. Pokiaľ vás príbeh Zvoničky nadchol, ešte viac sa dočítate na oficiálnom webe tohto náučného chodníka.

Tip na výlet a fotky: Kristína Balková