Kamenný vodopád z lávy a jeho more

Európsky prírodný unikát obkolesený nádhernou prírodou nájdeme na južnom Slovensku na hraniciach s Maďarskom. Kamenný vodopád je jedným z pozostatkov sopečnej činnosti na Slovensku. Napriek tomu, že to nie je jediný úkaz sopečnej činnosti na našom území, s určitosťou vieme povedať, že vašu pozornosť upúta.

Trasa náučného chodníka

Kamenný vodopád je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Somoška. Cesta k nemu sa začína v obci Šiatorská Bukovinka, kde sa napojíme na náučný chodník. Kamenný vodopád je jednou z jeho zastávok a po tejto trase sa dostaneme až na unikátny hrad Somoška, o ktorom sme písali v tomto článku.

Kamenný vodopád vznikol pred asi 4 miliónmi rokov stuhnutím lávy.

Čadičový vodopád vznikol stuhnutím lávy. To, na čo sa pozeráme, sú šesťboké čadičové stĺpy vysoké 9 metrov ( mimochodom z takých je tvorený aj hrad Somoška). Pod vodopádom sa nachádza ďalší európsky unikát – kamenné more, ktoré je tvorené úlomkami z rovnakých čadičových stĺpov. Toto more vzniklo zvetrávaním, ktoré mala na svedomí najmä zamŕzajúca voda, ktorá sa zväčšovala medzi puklinami a spôsobovala ich rozpad. Ak by vás však lákalo do tohto mora vstúpiť, radšej si to rozmyslite – v teplejších mesiacoch sa zvyknú na kameňoch vyhrievať hady.

Kamenné more na nás najprv pôsobí ako iba hŕba popadaných kameňov. Čím sme však bližšie, tým na nás vytvára väčší dojem.

Pokiaľ by ste hľadali nejaký obdobný úkaz, na Slovensku ho určite nenájdete. Podobným útvarom z čadiča, ktorý je zapísaný do svetového dedičstva UNESCO, je prírodná pamiatka Obrova cesta v Severnom Írsku. Na tejto Obrovej ceste sa nachádza približne 40.000 čadičových stĺpov na úseku približne 5 kilometrov.

Hladinu kamenného mora tvoria úlomky bazaltových stĺpov.

Tip na výlet a fotky: Vladimír Čapo a Slavomír Hodul

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 comment