Dražovský kostolík ponúka romantiku nad Nitrou

Dražovský kostolík dominuje svojmu okoliu stojaci na kraji Tríbečského pohoria nad strmým zrazom. Uprostred zničeného slovanského opevneného hradiska nájdeme asi najmalebnejšie zasadenie kostolíka do krajiny na Slovensku. Vybrali sme sa pozrieť na Dražovský kostolík, ktorý je známy nielen z niekoľkých slovenských filmov a videoklipov, ale aj z bankoviek či známok.

Dražovský kostolík je najstarší románsky kostol na Slovensku.

Miesto nebom ustanovené

Dražovský kostolík sa začal stavať na príkaz kráľa Štefana. Miesto výstavby označil ako Bohom stvorené na tento účel. Stalo sa tak v 11.storočí, kedy vzniklo neveľké kamenné jednolodie. Z prvotnej stavby sa však zachovali iba základy a v 12.storočí bol na nich vystavaný nový kamenný kostol. Pár stovák rokov neskôr chceli obyvatelia Dražoviec dolovať vo vrchu ukrytý kameň na výstavbu železnice. Pri prvom zaťatí do skaly sa pod skalou objavila krv. Ľudia však neprestávali a stalo sa nečakané. Keď zaťali čakanom opäť do zeme, už ho ani dvaja nevedeli vytiahnuť. Hovorí sa, že to bolo na znak toho, že miesto nebom ustanovené ľudská vypočítavosť narušila.

Romantické miesto nad Nitrou

Na nenáročnú nedeľnú prechádzku sme sa vybrali z obce Dražovce neďaleko Nitry. Držíme sa zelenej turistickej značky a prechádzame okolo množstva informačných tabúľ. S orientáciou teda nemáme najmenší problém. Približne po pol hodinke kráčania sa dostávame ku Dražovskému kostolíku.

Dražovský kostolík je neobyčajne krásny svojim jednoduchým tvarom a čarovnou atmosférou, ktorá okolo neho panuje.

Kostolík je známy významnými archeologickými nálezmi ako aj tým, že v jeho okolí bolo pohrebisko z čias Veľkej Moravy. V okolí kostolíka bolo odkrytých 392 hrobov z 11.- 17.storočia a predpokladá sa, že staršie hroby mohli byť zničené v stredoveku opakovaným pochovávaním.

Prejdime však na veselšiu nôtu. Kostolík je vyhľadávaným miestom na prechádzku a oddych pre ľudí z celého okolia. Večer a v noci je osvetlený štyrmi reflektormi, čo ešte umocňuje malebnosť tejto starobylej sakrálnej stavby. Výnimočným podujatím, ktoré sa tu pravidelne koná v júni je projekt Poď na piknik. Sú to vlastne raňajky v tráve a ich atraktivita spočíva v dobovom oblečení, slnečníkoch a piknikových košíkoch.

Vedeli ste, že Dražovský kostolík sa spája s 50 korunovou bankovkou Slovenskej republiky? Zrkadlovo obrátená silueta kostolíka predstavuje symbol raného kresťanstva na našom území.

Dražovský kostolík je počas celého roka zatvorený, no výnimkou sú vopred ohlásené návštevy. Do vnútra sa dá dostať po predchádzajúcom dohovore s pánom farárom alebo počas jedinej bohoslužby v roku, ktorá sa koná pri príležitosti sviatku patróna sv. Michala (29.september). Pokiaľ by ste si chceli pozrieť okolie kostolíka ešte pred jeho návštevou, našli sme túto skvelú virtuálnu prehliadku. Tento najstarší románsky kostol na Slovensku však za návštevu určite stojí.

Tip na výlet a fotky: Monika Simurková a Berny Buchnát