Hrad Somoška v krajine kameňa

Hrad na juhu Slovenska, v úplnej blízkosti hraníc je hrad pomenovaný podľa maďarskej obce Somoskő, nad ktorou sa vypína. Začali ho stavať v 13.storočí po vpáde Tatárov a jeho posledným klincom do rakvy bol úder blesku v 19.storočí, ktorý zničil jeho poslednú vežu. Čím je teda tento nenápadný hrad unikátom?

Hrad a kopec, na ktorom stojí, tvoria národnú prírodnú rezerváciu Somoška.

Krajina kameňa

Po rokoch tatárskeho pustošenia utekal kráľ Belo IV. aj so svojou družinou po pláňach, až kým sa nedostal k lesným húštinám. Úkryt pred nocou a nepriateľmi našli na mohutnej skale. Po bezpečnej strávenej noci sa kráľ zaprisahal, že na tejto skale postaví hrad, ktorý bude chrániť svoje okolie.

Pre laika je to kameň, pre odbornejšie oko je to čadič, z ktorého je tento hrad postavený. Práve netradičné šesťboké čadičové stĺpy, ktoré boli oporou pre tento hrad, z neho robia unikát medzi slovenskými hradmi. Jedinečné kamenné miesto tvorí okrem hradu aj kamenné more a kamenný vodopád s výškou 9 metrov, ktoré určite neminiete cestou k hradu. O tomto kamennom úkaze z čadiča si môžete prečítať v tomto článku.

Cestou na hrad

Na hrad Somoška vedie cesta z obce Šiatorská Bukovinka. Autom smerujeme po úzkej asfaltovej ceste až na platené parkovisko. Tu nájdeme vstup do prírodnej rezervácie Somoška. Vstupné je naozaj symbolické – 1.5 Eura, psíky majú taktiež vstup povolený a zadarmo. Dostávame sa na náučný chodník a po zelenej značke postupujeme až na samotný hrad Somoška. Cesta vedie do kopca, no ide o prevýšenie len necelých 100 metrov. Po niečo vyše pol hodinke sa už nachádzame pri samotnom hrade.

Dôležitú úlohu mal hrad Somoška v období tureckej nadvlády. Turkom odolával neuveriteľných 22 rokov.

Hrad Somoška je už zrúcaninou, no zachovali sa zvyšky otvorov okien, delové strielne, hradné bašty a múry. Pri návšteve natrafíme aj na ďalekohľad v západnej bašte odkiaľ dovidíme na hrad Fiľakovo, či cez hranice do Maďarska. Aktuálne informácie o vstupnom a otváracích hodinách hradu nájdete na tomto odkaze.

Tip na výlet a fotky: Slavomír Hodul