Hrad Dobrá voda – ruina ukrytá v lese

Toto je deň spoznávania histórie a tajomstiev lesov Malých Karpát. Od ruín kostolíka Katarínka sa vyberáme spoznať ďalšie tajomstvá. Uprostred lesa, schovaný medzi stromami, kráčajúc okolo dvoch cintorínov, cestičkou cez stromy, hľadáme ruinu hradu Dobrá voda. Miesto, ktoré vyniká niečím iným ako bombastickými výhľadmi či zrekonštruovanými priestormi. Atmosféra je to, za čím sme sem prišli. Opustené miesto uprostred lesov, melancholická atmoféra a magické ticho. Práve týmto je hrad Dobrá voda výnimočný.

Hrad Dobrá voda je zrúcanina gotického hradu v Malých Karpatoch neďaleko Trnavy.

Cesta na hrad

Východiskovým bodom pre tento výlet sa pre nás stáva obec Dobrá voda a pohostinstvo pri kostole. Tam sa nachádza červená značka, ktorá povedie naše kroky až priamo k hradu. Orientácia je jednoduchá, správnosť smeru si overíme aj dvoma cintorínmi. Prvý je hneď za obcou Dobrá voda a ten druhý nachádzame už v lese. Ide o pozostatky židovského cintorína. Náhrobky už okúsili zub času (alebo vandalov) a pôsobia dosť schátralým dojmom. Čo nás ale zaujalo na tomto mieste bolo, že listnatý les sa na tomto mieste zmenil na borovicový. Pre túto oblasť je to naozaj nezvyčajný jav. Kráčame ďalej, bukovým lesom, po červenej značke. Ľudí nestretávame veľa, nejde o nejakú masovú túru, čo umocňuje naše nadšenie z nej. Prejde zhruba pol hodinka a my sa ocitáme na hrade. Hrad sa nám ukázal až na poslednú chvíľu, príbehy neklamú, schovaný je naozaj dobre.

Príbehy hradných múrov

Pred očami sa nám vynoril vcelku rozľahlý hrad a nás už vítajú informačné tabule, kde sa dozvedáme zaujímavé informácie. V spodnej časti hradu nachádzame pozostatky hospodárskych budov a miesto, na ktorom stál v minulosti kostolík či kaplnka.

Hrad Dobrá voda bol postavený ako strážny hrad v 13.storočí. Vystriedal niekoľko majiteľov a párkrát bol prestavaný. V 18.storočí bol však jeho osud spečatený požiarom, a aj keď ho opravili, stalo sa z neho už len väzenie pre poddaných.

Schodíkmi sa presúvame do hornej časti hradu, kde našu pozornosť upúta najvyšší vrch, kde v minulosti stál palác a hradné veže. Dnes tam vidíme už len zbytky múrov. Horný hrad ohraničuje západná a východná veža, medzi ktorými stal v minulosti palác. Presúvame sa do východnej časti hradu, kde natrafíme na pekné trávnaté nádvorie. Tajomný pocit z hradu nám umocňuje aj príbeh, v ktorom sa hovorí o podzemných chodbách, ktoré spájajú hrad Dobrá voda so Smolenickým zámkom. Tieto chodby sú tvorené z pospájaných jaskýň a využívali ich rôzne zbojnícke skupiny.

Povesť o vode hradu Dobrá voda

Nebolo by to hradu, keby nemal svoju povesť. My sme pri našom hľadaní natrafili na povesť o zázračnom prameni. V krajine žil chorý kráľ, ktorého choroby vyliečil zázračný prameň vody, ktorý pramenil na mieste dnešného hradu Dobrá voda. Kráľovi o tomto prameni povedala dievčina z miestnej dedinky. Za vyliečenie kráľa zázračnou vodou si mohla postaviť príbytok. Postupne sa z skromného dievčaťa stala pyšná pani a z chalúpky chcela mať dom a z domu hrad. Prameň však vyschol, pretože stavbou hradu mu preťali žily. No keďže voda si stále nájde cestu, vyšla na povrch mocným prúdom v podhradnej osade, odkiaľ ju na hrad museli vynášať. Žena zo strachu pred kráľom ušla a prameň Dobrej vody slúži všetkým ľuďom dodnes.

Tip na výlet a fotky: Mirka Lulkovičová