Pustý hrad stráži tajomný zakliaty mních

Nad sútokom riek Hron a Slatina sa nachádza jedinečný hradný komplex. Nie, nie je to len obyčajná zrúcanina hradu na kopci. V minulosti patril k najdôležitejším sídlam uhorských kráľov a jeho okolité husté lesy boli obľúbené vďaka poľovačkám. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští a hovoriť by o tom mohol rytier Donč, ktorý sa tu rozhodol raziť falošné mince. Minulosť má tento hrad fakt pestrú a nebol asi taký pustý, ako je jeho názov.

Pustý hrad patrí k najväčším hradným komplexom v Európe. Tvorený je z Dolného a Horného hradu, ktoré boli prepojené a celkovo vytvorili rozlohu takmer 5 hektárov.

Výlet na Pustý hrad nie je orientačne nič zložité a začína sa na parkovisku za Zvolenom, na takom mieste, že máte pocit, že už idete na koniec sveta. Vydáme sa podľa smerovníka a dokonca si môžeme vybrať modrú alebo zelenú turistickú značku. Pohodlným lesným terénom kráčame cik-cakovito až k samotnému hradu. Cesta nie je náročná, pokojným tempom sme do hodinky hore. Pustý hrad nás prekvapuje jeho rozlohou a chystáme sa ho celý prebádať.

Zakliaty mních, falošné mince a krásna Bohdanka

Pustý hrad bol centrom života v okolí Zvolena aj v minulosti. V 13.storočí bol najviac navštevovaným hradom kráľmi Uhorska, Arpádovci boli zas fanúšikmi poľovačiek v jeho lesoch a svadba dcéry kráľa Bela IV. bola oslavou niekoľkých dní a nocí. Množstvo ľudí znamená veľa zábavy, ale aj veľa legiend a príbehov a tých má Pustý hrad veru dostatok.

V hrade sa nachádzalo množstvo bohatstva, ktoré v minulosti strážil mních Barát. Ľudia ho poznali podľa jeho nevšedného výzoru – namiesto jednej nohy mal kopyto. Legenda hovorí, že svoje poslanie zobral naozaj vážne a do dnešného dňa stráži jeho duch poklady tohto hradu a zjavuje sa v podobe mnícha alebo zvieraťa.

Pustý hrad je spojený s postavou rytiera Donča – niekdajšieho kamaráta Matúša Čáka Trenčianskeho. Okrem toho, že zavádzal dôležité reformy a zakladal nové mestečká, tak sa rozšírili aj klebety, že na Hornom hrade razil aj falošné mince.

Aj Pustý hrad musí mať svoj príbeh lásky. Tentokrát je hlavnou hrdinkou dcéra rybára Bohdanka, ktorá sa nechcela vydať za kastelána z hradu. Keď sa už nevedela svadbe vyhnúť, jej otec sa prikoval ku hradnej skale. Kastelán ho chcel zabiť šípom, no miesto toho trafil krásnu Bohdanku. Ako to už v povestiach býva, od smútku umrela aj Bohdanka a napokon aj kastelán. Toho duch však doteraz blúdi po Pustom hrade a stráži jeho poklady.

Tip na výlet a fotky: Michaela Bieliková a Katarína Bolerázska