Katarínka v Malých Karpatách

Magická atmosféra vyžarovaná stáročnými kameňmi v tichu okolitej prírody ukrytá pred zrakmi ľudí. Kostol a Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej nájdeme v lesoch Malých Karpát neďaleko Trnavy. Kláštor leží mimo ciest a hlavných turistických chodníkov. Na jednej strane to chráni kostolík a dopomáha to k jeho zachovaniu, na druhej strane je až príliš ukrytý pred zrakmi milovníkov histórie.

V 16.storočí sa tu údajne zjavila pastierovi svätá Katarína, ktorý na tomto mieste vytvoril malú kaplnku

Kláštor svätej Kataríny spravoval františkánsky rád od 17.storočia. Toto pútnické miesto bolo postupne rozširované a zveľaďované. Napriek svojej obľúbenosti bol kláštor v 18.storočí zrušený, pretože sa nevenoval charitatívnej alebo pedagogickej činnosti. Znamenalo to, že rehoľníci museli kláštor opustiť, inventár bol odnesený a kláštor začal pustnúť.

Toto je hypotetický nákres kláštora svätej Kataríny, ktorého autorkou je Petra Gojdičová.

Pre nás je neuveriteľné porovnávať ruiny kláštora s jeho pravdepodobnou podobou z minulosti. Dnes môžeme ešte vidieť dobre zachované kostolné ruiny, z ktorých však stále sála určitá, veľmi ťažko popísateľná, magická atmosféra.

Už v 16.storočí sa toto miesto považovalo za magické. Syn boháteho grófa žil na tomto posvätnom mieste a viedol pustovnícky život. Podľa legendy sa mu tu zjavovala svätá Katarína.

Ak by ste chceli nájsť Kláštor svätej Kataríny v lesoch Malých Karpát, určite začnite na záchytnom parkovisku. Do navigácie zadajte Katarínka – parkovisko a váš orientačný bod je na svete. Z parkoviska je na to na Katarínku zhruba 20 minút peši po širokej lesnej ceste.

Tip na výlet a fotky: Jozef Adamčík