Timravin náučný chodník ako prechádzka životným príbehom

Začnime trochou literatúry. Božena Slančíková-Timrava patrila k najvýraznejším spisovateľkám na Slovensku. Keď sa povie jej meno, okamžite sa nám vynoria v hlavách školské časy, najmä tie maturitné a notoricky známi Ťapákovci, v ktorých spisovateľka rozpitvala Slovákov i zvyky slovenskej dediny. Timravin náučný chodník sa nachádza v blízkosti dedinky Polichno, kde spisovateľka vyrástla, žila a písala. Dnes sa vydávame náučným chodníkom na prechádzku životným príbehom Boženy Slančíkovej-Timravy.

Do prírody po stopách Timravy

Východiskovým bodom pre túto prechádzku je dedinka Polichno a samotný rodný dom Timravy. Čaká nás trasa dlhá 8 kilometrov s veľmi jemným prevýšením asi 170 metrov. Vystupujeme z auta a tešíme sa na miesta, po ktorých spisovateľka kráčala a kde zbierala inšpiráciu.

Náučný chodník tvorí 12 informačných tabúľ v tvare trojstranných infopanelov, ktoré nám približujú Timravin životný príbeh, jej cestu za slávou a veľa zaujímavého nielen o spisovateľke, ale aj o tomto nádhernom kraji. Prechádzame po miestach novohradských lazov, kde boli tvorené najznámejšie diela, o ktorých sme sa učili v škole.

Chodník prechádza niekoľkými zaujímavými miestami a určite sa nemusíte báť, že bude nudný ako hodina literatúry na gymnáziu. Od rodného domu Timravy sa presúvame k ďalšej zastávke. Míňame rázcestie odkiaľ sa dá vydať na vrch sopečného pôvodu Bralce. My však nestrácame náš smer a postupujeme k Timravinej studničke.

Pri Timravinej studničke nachádzame altánok, posedenie a ohnisko. Ideálne miesto ako stvorené na opekačku v prírode.

Timravin náučný chodník sa nachádza v lone panenskej prírody plnej lúk. Toto sa nám rátalo asi najviac. Polichno je miesto, kde sa dá oddýchnuť. Učarovalo nám najmä tým, že sa tu dá prechádzať po rozsiahlych lúkach a vyhnúť sa tak veľkému množstvu ľudí. Niektoré časti náučného chodníka boli pre nás náročné, nakoľko boli zarastené rôznymi kríkmi a trnkami. Páčila sa nám však variabilita chodníka, keďže pretína cestu na troch miestach, takže začať môžete na ktoromkoľvek z nich (je to 1., 3. a 7.zastávka).

Tip na výlet a fotky: Agáta Melicherová