Podzemný bunker nacistov v pohorí Burda

Ako sa hovorí, čo je malé, to je pekné. Pohorie Burda na južnom Slovensku nie je len malé a pekné, no nesie aj ďalšie prívlastky, ktoré z neho robia jedinečné miesto na výlet. Nachádzame sa v okolí Štúrova, neďaleko hranice s Maďarskom a okrem malebnej prírody a vcelku neznámeho pohoria sa chystáme hľadať podzemné bunkre, ktoré by sa tu mali nachádzať.

Cez vyhliadku za bunkrami

Naša trasa sa začína v dedinke Kamenica nad Hronom pri hostinci. Kráčať budeme po náučnom chodníku Kováčovské kopce sledujúc červenú značku. Čaká nás trasa zhruba 5km dlhá s prevýšením okolo 220 metrov. Zvládnuť by sme ju mali pohodovým tempom maximálne za dve hodinky.

Od hostinca sa motáme medzi domami a pomaly stúpame na hrebeň. Prechádzame okolo vinohradov a šípok a čoskoro prídeme na jasne rozoznateľný hrebeň s nádhernými výhľadovými miestami. Môžeme si vyberať – sútok Dunaja a Hrona, Ostrihom s katedrálou, či vinohrady pri Dunaji. Je nezvyčajné, že sa na toto všetko môžeme pozerať zhora z pohodového chodníka.

Burda je zaujímavé a jedinečné slovenské pohorie – rozlohou najmenšie, najnižšie, situované najjužnejšie, a preto aj najteplejšie a najsuchšie na Slovensku.

Trasa je dobre značená a my sa približne po niečo vyše pol hodinke dostávame k smerovníku Skaly. Na vyhliadke nachádzame zaujímavé skalné útvary ako skalné veže, okno či iné kužeľovité formy. Našu pozornosť však okamžite upúta výhľad na meander Dunaja, most Márie Valérie či maďarský Ostrihom. Katedrálu v tomto meste spomíname už druhykrát, ide o tretí najväčší kostol v Európe. Smerovník udáva, že nás čaká 40 minút do dedinky Kováčov. V závere trasy náučného chodníka by sme mali objaviť otvory do starých diel, šácht, úkrytov…Kráčame rezerváciou s piatym stupňom ochrany cez husté listnaté lesy. Odporúčame však dávať si pozor pod nohy, pred nami sa totiž otvárajú hlboké šachty.

Bunkre v Burde

Nachádzame sa už blízko dedinky Kováčov, ktorá bola v minulosti centrom budapeštianskej a ostrihomskej smotánky. Zatiaľ čo sa sem niektorí chodili vo veľkom zabávať, hneď za rohom vznikal podzemný komplex, ktorý vybudovali pravdepodobne Nemci počas 2.svetovej vojny.

Podzemný komplex má viacero poschodí a veľké sály. Vyzerá to však tak, že práce boli ukončené narýchlo. Vo vnútri sa nachádzajú aj otvory na výbušniny, či pozostatky koľajníc. Na prvý pohľad by sme povedali, že ide o banské štôlne, v tejto lokalite sa však nikdy v baniach neťažilo.

Podzemné bunkre v Burde skúmali dobrovoľníci zo združenia Bunkre a aj českí dokumentaristi. Nepredpokladajú, že podzemné chodby boli továrňou, či muničným skladom, keďže k šachtám nevedie žiadna cesta. Šachty sú ukryté v hustých lesoch, pod lístím, preto sa predpokladá, že išlo skôr o vojenský úkryt.

Bolo pre nás milým prekvapením, čo toto malé pohorie na juhu Slovenska ukrýva. Okrem nádherných výhľadov a tajomných bunkrov tu nájdeme aj rozmanitú flóru a faunu. Oko tu potešia rôzne rastlinky, kvietky a chrobáčiky. Juh Slovenska nás zaujal aj o niečo ďalej pri Fiľakove, kde sme objavili stredoveké sídlo Keltov či dieru do pekla vo vyhasnutej sopke.

Našu pozornosť upúta výhľad na meander Dunaja.

Tip na výlet a fotky: Palino Peťovský a OZ Bunkre