NOC NA ZÁMKU CHATEAU GRANDCASTLE V LIPTOVSKOM HRÁDKU

Zámok Chateau GrandCastle sme si vytipovali ako krásne ubytovanie v srdci Liptova, aké sme ešte nevyskúšali. No uznaj, ani ty určite bežne nebývaš v zámku. My sme chceli vedieť, aké je to spať v hradnej komnate, tak sme sa opäť vybrali na cesty a to v zostave dvaja ľudia a jeden pes. Cestovali sme v polovici februára, no počasie nám dožičilo krásne jarné teploty. Slnko, sneh a zámok, to je víkend predurčený na úspech. V tomto článku sa dozvieš to, prečo na tento hotel nezabudneš.

Takýto pohľad sa ti naskytne! Táto krásna chodba vedie naľavo do reštaurácie a rovno na recepciu hotela. Na týchto pohodlných gaučoch si môžeš dať aj kávu či čajík a vychutnať si pohľad do záhrady

Prečo si toto miesto zamiluješ

Prvotné očarenie v tomto prípade pretrvá až do ukončenia pobytu a môžem spokojne povedať, že určite aj dlho po tom ako odídeš. Už keď ideš po Hlavnej ceste v Liptovskom hrádku, tak vidíš, že sa blížiš na neobyčajné miesto. Nevediac, že je to hotel, tak by som nepovedala, že tu sa dá bývať. Zámok má dva vchody. Keďže ako nový hosť ešte nemáš kľúče od druhého, tak pravdepodobne vojdeš cez vchod do Reštaurácie Magdalény Zai.

Kráľovské komnaty

V pravom slova zmysle. Už vstup a chodby ťa naladia na zámockú atmosféru, ktorá pokračuje aj v samotnej izbe. Pardón, tu volajú izby komnaty. Každá je tematicky pomenovaná. My sme bývali v Hradnej komnate, no nájdeš tu aj Rytierovu či Zrkadlovú komnatu, Šándorfyho či Klenbový apartmán. Tá naša komnata si ale určite zaslúži svoje hradné meno. Čaká ťa obrovská posteľ, veľká drevená skriňa, nádherná kúpelňa s vaňou, výhľad na zeleň, fresky na stenách a strope, dobový luster a veľa iných detailov, ktoré navodia tú pravú kráľovskú atmosféru.

Komnaty na zámku majú rôzne názvy a každá je výnimočná. V tejto sme bývali my – Hradná komnata. No nájdeš tu aj Zrkadlovú komnatu, Trinástu komnatu, Grófovu komnatu, či Kráľovský apartmán.

Služby

Boli sme ubytovaní v rôznych častiach Slovenska a v rôznych druhoch ubytovania. Viem, že nemôžeš porovnávať apartmán, penziónik a štvor-hviezdičkový hotel, no porovnať môžeš prístup, ktorý by mal byť všade rovnaký. Chateau GrandCastle má služby naozaj na vysokej úrovni.

Páčilo sa mi, že nás pani recepčná odprevadila až do izby. A aj to, že sa na nás usmievala.

Páčilo sa mi, že sa nám ráno pozdravili Dobré ráno a že dokázali vybaviť vyčistenie riflí, ktoré sme odovzdali až podvečer. Ak si myslíš, že je to samozrejmosť, alebo že to musíš dostať, lebo si za to platíš, tak sa mýliš. V tomto hoteli sme sa cítili naozaj vítaní a žiadna požiadavka nebola problémom.

Sprístupnené historické priestory

Vieš ako máš v hoteloch rôzne miestnosti, kam nemôžeš vojsť, alebo len vidíš spoza okienka, aký je tam pekný salónik. V tomto hoteli to neplatí. Je to v podstate ako prechádzka múzeom. Všade, kde nie je výslovný zákaz, tam môžeš vojsť. A nedostaneš sa len tak hocikde – krásne točité schodisko, jedáleň s nádherným masívnym dreveným stolom a vyzerávanými stoličkami či veľká konferečná miestnosť. Miestami som sa cítila ako Alenka v ríši divov.

Pohľad z okna chodby na vbútornú časť zámku. Aj do týchto priestorov sa v rámci prechádzky môžeš vybrať.

Pobyt so psíkom

Nebudem klamať. Väčšinou, keď bývame so psíkom v hoteli, tak je to trochu stresujúce a stále sme v kŕči, aby nikomu nevadilo, že zašteká alebo nech nejde niekam kam nemôže. Tu to tak nebolo. Chateau GrandCastle má dokonca vlastného hradného psíka a ten náš sa s ním veľmi rýchlo skamarátil. Náš psík tam bol naozaj ako člen. Hradný psík neobťažoval žiadnych iných hostí, je veľmi pekne vychovaný a zároveň sa s tým našim pohral. Aj po tejto stránke si nás tento hotel získal.

Wellness

Skoro by som zabudla a (aj) kvôli nemu sme sem prišli. Wellness je rodinného typu (ako nám bolo povedané na recepcii a mne sa to pomenovanie zapáčilo). Nečakaj nič obrovské, ale určite si oddýchneš. Treba ti len plavky. Župan a papučky ťa čakajú na izbe a priamo vo wellness máš plachty aj uteráky. Čaká ťa tam vírivka, bazén, tepidárium a fínska sauna. Stačí. Super je to, že prístup majú len ubytovaní hostia a nikdy tam nebola nejaká extra plnka. Boli sme ubytovaní cez víkend a priemerný počet ľudí bol osem. Dokonca sa nám pošťastilo, že sme tam boli aj sami. O šiestej večer. (a teraz tam každý pôjde o šiestej, hehe). Wellness je otvorený denne od 15.00 do 22:00, takže si určite oddýchneš. Fotky nemám, lebo je trošku nepraktické nosiť foťák do vlhkého prostredia, ale na webe Chateau GrandCastle ich nájdeš dosť.

Raňajky

Láska ide cez žalúdok a rovnako aj spokojnosť hostí v hoteli. Na tomto mieste sa určite dobre naješ. Výber bol naozaj veľký – bábovka, čokoládové koláče, ovocie, praženica, párky, fazuľa, syry a šunky, jogurty, zelenina, štyri druhy pečiva, maslo, džem, nutela...aj tebe sa už zbiehajú slinky? A k tomu samozrejme rôzne druhy teplých aj studených (nealko) nápojov.

Reštaurácia v Chateau GrandCastle sa nazýva Reštaurácia Magdalény Zai. Magdaléna Zai bola hradná pani, ktorá tu kedysi žila. Zaujímavé je, že spolu sa vydala 5-krát a každého manžela pochovala po nie viac ako 4 rokoch manželstva a všetci vraj umreli prirodzenou smrťou. Názor si urob sám.

Tu sa vyber na výlet

Po dobrých raňajkách, wellnese a oddychu vo svojej komnate si to pýta aj nejaký ten výlet v tomto krásnom prostredí Liptova. My sme sa boli pozrieť na tieto miesta a ja ti ich môžem iba odpporúčať:

  • Prechádzka cez Kvačiansku dolinu vhodná pre deti aj psíky – vzdialená 30km od hotela
  • Dom hore nohami je zaujímavá atrakcia pre rodiny s deťmi – vzdialená 18km od hotela
  • Mini Slovensko je možnosť ako sa prejsť Slovenskom za pár minút. Je to jedinečný projekt miniatúr slovenských pamiatok prístupný pre rodiny s deťmi aj psíkov – vzdialený 10km od hotela
  • Skanzen Pribylina je najmladší skanzen na Slovensku a nájdeš v ňom aj domy zo zatopených dedín Liptovskou Marou – vzdialený 10km od hotela
  • Bájna ríša Agharta sú zaujímavé poklady skryté pod povrchom Liptova. Pokiaľ chceš vedieť ako sa ťažilo zlato v minulosti, tak toto miesto nevynechaj – vzdialené 15km od hotela
  • Jánska dolina ti ponúka nenáročnú prechádzku naprieč dolinou, na ktorej konci nájdeš jaskyňu, kde sa dozvieš niečo aj o živote netopierov – vzdialená 10km od hotela