Päť zaujímavostí Dómu svätej Alžbety

Skúsil si už niekedy byť turistom vo vlastnom meste? My sme to dnes skúsili prvýkrát a môžem povedať, že chvíľami som mala naozaj pocit ako by som bola niekde inde. Dni mesta Košice sa oficiálne začali a my sme sa teda vybrali spoznať krásy nášho mesta. Dnes sme sa rozhodli pre jeho dominantu-Dóm svätej Alžbety a jeho okolie.

Ešte skôr ako vkročíš do Dómu svätej Alžbety, poseď si v parku, ktorý sa pred ním nachádza. Zažiješ jedinečnú atmosféru s výhľadom na Hlavnú ulicu, Kaplnku sv. Michala, samotný Dóm a v neposlednom rade aj na Erb mesta Košice.

Najväčší kostol na Slovensku a jeho tajomstvá

Už to tak bude. Táto majestátna stavba sa nenazýva len tak pre nič-za nič dominantou Košíc. Okrem najväčšieho kostola má ešte aj prívlastok najvýchodnejšej gotickej katedrály v Európe. Dóm bol postavený v období 14.-16. storočia. Bohužiaľ v histórii kostola nájdeme mnohé požiare, ktoré ukryli rúškom tajomstva jeho históriu, niektoré tajné chodby či aj samotného autora tejto veľkolepej stavby. Ja ti v tomto článku predstavím niekoľko zaujímavosti, ktoré si o tomto kostole určite nevedel a okúzlia ťa rovnako ako jeho atmosféra.

1.Replika uhorskej kráľovskej koruny

Ak by sme sa zahrali hru z detstva, v ktorej ja niečo ukryjem a ty to hľadáš, tak verím tomu, že v Dóme by si to určite tak ľahko nenašiel. Hľadaným predmetom je tentokrát replika uhorskej kráľovskej koruny. Poradím ti. Keď vojdeš do Dómu, zameraj svoj pohľad aj na lustre, ktoré sa tam nachádzajú. Konkrétne sa zameraj na luster, ktorý je v strede medzi dvoma radmi kostolných lavíc.

2.Chrliče na Dóme

Keď sa budeš prechádzať okolo Dómu, určite si všimneš chrliče na dažďovú vodu. Podľa legendy sú na Dóme preto, aby bránili zlým duchom vojsť do kostola. Všetky tieto chrliče majú podobu rôznych vymyslených zvierat (zvieratko s hlavou kravy, telom leva a krídlami netopiera). Už len toto by bolo samo o sebe zaujímavé, ak by tam nebol jeden výnimočný. Jeden chrlič má podobu ženy, ktorá má vcelku sklenený a odstrašujúci pohľad. Prečo? Legenda hovorí, že je to manželka staviteľa Dómu. Tá bola vždy opitá a tak sa ju rozhodol zvečniť, aby každý videl, akú on má doma ženu. Zážitok z tohto chrliča ti umocní aj počasie – choď sa na ňu pozrieť, keď prší.

Podľa legendy sa práve dívaš na manželku staviteľa Dómu sv. Alžbety. Tú zvečnil v podobe chrliča s veľmi nevábnou podobou, aby ukázal svetu, že mal doma ženu, ktorá pila a strpčovala mu život.

3. Elixír mladosti z omietky

Ako vidíš, aj v minulosti túžili byť ľudia naveky mladí a pekní. Preto vyhľadávali rôzne čarodejnice, bosorky, bylinkárky, liečiteľky…nazvime ich ako chceme. Keď už sa budeš prechádzať okolo Dómu a obdivovať chrliče, prejdi sa aj okolo Kaplnky sv. Michala. V múroch kaplnky nájdeš priehlbiny, ktoré podľa legendy vyhĺbili čarodejnice. Omietku z tejto kaplnky používali do tajného elixíru na mladosť. Pravdu sa však nikdy nedozvieme, lebo ako to býva, čarodejnice upálili.

4. Schody zaľúbených

Tieto na prvý pohľad nenápadné dvojité špirálové kráľovské schody ponúkajú hneď niekoľko unikátov. Podobné v Európe sú už len v štyroch mestách, no spomedzi všetkých sú tieto najstaršími. Kráľovský balkón na ich vrchole ponúka krásny výhľad na celú strednú časť Dómu. Mňa na nich zaujala aj pikoška, že sa prezývajú aj schodmi zaľúbených. Prečo? Stretajú sa presne na štyroch miestach cestou nahor a zaľúbenci by sa na tomto mieste mali stále pobozkať. My sme to skúsili, uvidíme, čo to urobí.

Schody zaľúbených. Západné rameno týchto schodov pokračuje až na strechu katedrály. Tam sa však bohužiaľ nedostaneš.

5. Veža kráľa Žigmunda a 160 schodov

Tak táto veža stála naozaj za to. Rovno ťa upozorním, že ak nemáš rád výšky, poprípade máš klaustrofóbiu-nechoď tam. Čaká ťa 160 schodov s troma medzizastávkami, kde uvidíš hodinový stroj či zvony, ktoré každú nedeľu rozozvučí košický zvonár (ručné zvonenie na Slovensku patrí do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO). Pokiaľ sa však premôžeš, odmení ťa neopakovateľný výhľad na mesto z vtáčej perspektívy. A ak budeš mať cestu okolo aj večer, pozri si odtiaľ vysvietené Košice.

Takýto výhľad na historické centrum Košíc ťa čaká zo Severnej veže. Čo povieš, oplatí sa zdolať 160 schodov?

Dóm svätej Alžbety má nepochybne oveľa viac zaujímavostí, ako len tie, ktoré som ti predstavila v tomto článku. My sme absolvovali prehliadku so sprievodcom, ktorý nás zobral do Kaplnky, veže a predstavil nám rôzne časti Dómu aj s jeho zákutiami. Ďalšou zaujímavosťou bola napríklad podzemná krypta Rákocziho, v ktorej sa nachádzali sarkofágy s erbmi. Maďarskí turisti sem pravidelne nosia smútočné vence, ktorí si chcú takto uctiť pamiatku Rákocziho.

Do Rákocziho krypty sa nedostaneš bez sprievodcu. Táto krypta sa nachádza v ľavej časti Dómu, v roku 1906 do nej boli prevezené pozostatky Františka Rákocziho z Turecka. Keď zíjdeš do podzemia neuvidíš iba jeden sarkofág, no aj sarkofág jeho matky, syna, manželky, pobočníka a dvoch grófov. Na sarkofágoch si všimni erby rodín.