Maľované Čičmany

Nachádzame sa v malebnej dedinke v okrese Žilina. Ak sa povie ľudová architektúra, tak sa myslí Čičmany. Ak chceš vedieť čím nás táto netradičná obec dostala a čím dostane určite aj teba, tak čítaj ďalej. 

Drevenice v Čičmanoch sú známe svojou unikátnou geometrickou ornamentikou namaľovaných vzorov. Pôvodný význam týchto vzorov je daný mytologickými predstavami o ochrane majetku pred vplyvmi zlých síl.

Náš čičmanský príbeh

Pôvodne sme si mysleli, že prechádzka po Čičmanoch bude tak maximálne na hodinku a pôjdeme ďalej, no opak bol pravdou. V podstate celé doobedie sme sa motkali po tejto malebnej dedinke a to sme ani nevideli všetko čo sme chceli. Hneď ako zavítaš do tejto dedinky, stretneš milých ľudí, ktorí sa s tebou radi porozprávajú a povedia ti rôzne miestne zážitky. Vieš napríklad, že v okolitých lesoch sa nachádzajú medvede? Nie? Je to síce pravda, no pokiaľ nie si taký dobrodruh, aby si sa vybral skúmať hlboké zákutia lesov Malej Fatry, tak sa nemáš čoho báť.

Čičmany nie sú typickým skanzenom s oplotením a vstupnou bránou. Naše spoznávanie sa začalo klasickou prechádzkou po dedinke, cez ktorú tečie potôčik. Domáci robili bežné práce, tety šli do obchodu a deti behali po ceste a hrali sa. Výnimočné sú však čičmanské stavby s ornamentmi, aké inde nenájdeš. Každý ornament má svoj názov ako Baranie rošky, Okrúhly kvietek a Sŕcko či Vykrútky.  Cez Čičmany vedie aj náučný chodník, no priznám sa, my sme boli v celku leniví ho nasledovať, tak sme sa vybrali vlastnou cestou. Ak by si si ho však chcel prejsť, tak náučný chodník vedie cez dedinu, má približne dva kilometre a jeho prejdenie ti nezaberie viac ako hodinku. V rámci náučného chodníka sa dozvieš čo-to krojoch a ornamentoch, salašníctve či o samotnej dedinke.

Maľby na domoch sa robili bez predkresľovania, spočiatku bielou hlinkou, neskôr vápnom. Maľba na domoch bola z jednej strany užitočná ako ochrana proti vlhkosti, no ľudia verili že má aj ochrannú funkciu pred zlými silami.

Ak ťa láka pozrieť sa dovnútra týchto krásnych domčekov, tak to prosím nerob. Domy sú totižto v súkromnom vlastníctve. Najprv som si tak hovorila, aké to musí byť super bývať v takej krásnej a výnimočnej drevenici, no keď som sa vžila do kože majiteľov, ktorým stále niekto pozerá na domček a do pozemku, tak ma to nadšenie pokresliť si chatu ornamentmi prešlo. 

Ak by si však veľmi túžil predsa len nazrieť do vnútra takejto stavby, tak zhruba uprostred dedinky sa nachádza jediný sprístupnený dom, ktorý zároveň slúži aj ako múzeum. Hľadaj Radenov dom a od pani sprievodkyne sa dozvieš veľa zaujímavých vecí. Za vstupné zaplatíš 2€  a prehliadka trvá aj s výkladom približne pol hodinku. Ak máš so sebou psíka, tak ten do vnútra bohužiaľ nemôže, no my sme sa pri ňom vystriedali vonku a tak sme o nič neprišli. Viac o Radenovom dome a o poverách v Čičmanoch nájdeš v článku Radenov dom: Čičmanské povery a lacný Jožko.

Radenov dom a Dom č. 42 – to sú dve drevenice, ktoré sú sprístupnené turistom v obci Čičmany. Dozvieš sa tu niečo o živote našich predkov, ktorý mal v Čičmanoch svoje jedinečné špecifiká neopakovateľné nikde vo svete.

Nákupy v Dome Ondreja Gregora

Hneď vedľa Radenovho domu nájdeš miesto, ktoré sa volá Dom Ondreja Gregora a v ňom predajňu suvenírov. Majú tu naozaj krásne kúsky, či už magnetky a ručne vyrábané krížiky i smaltované hrnčeky, no aj oblečenie z ľanu. Samozrejme všetko so znakmi typickými pre túto oblasť. Určite sa oplatí sem nazrieť, už keď aj nie kvôli suvenírom, tak kvôli tomu, že uvidíš zvnútra ďalší čičmanský príbytok. 

Obec Čičmany je vyhlásená za rezerváciu ľudovej architektúry. Patrí do nej dolný koniec so 115 zrubovými stavbami, pričom 32 z nich má je národnou kultúrnou pamiatkou a dokonca tri pochádzajú ešte z obdobia pred požiarom. Majitelia týchto domov ich pravidelne obnovujú, čo sa týka ornamentálnej výzdoby.

Pohostinnosť domácich obyvateľov tejto dedinky spoznáš aj v reštaurácii. Pokiaľ si chceš vychutnať dobré a kvalitné jedlo s obsluhou, ktorá sa usmieva a vytvára pocit, že si naozaj vítaný, tak ti odporúčam reštauráciu v penzióne Javorina. Varia tam zo surovín z miestnej farmy, takže máš všetko čerstvé a naozaj-naozaj chutné. V tomto penzióne sme mimochodom aj bývali a ako sa nám tam páčilo, si môžeš prečítať tu. A keď tam už budeš, tak sa po dobrom obede prejdi za tento penzión – objavíš tam mini farmu 🙂