Vyhliadková plavba po Liptovskej Mare: katamarán či loď?

Vyhliadková plavba po Liptovskej Mare nás lákala už dlhšiu dobu, no a keďže je toto miesto ako naše slovenské more, tak prečo si atmosféru pri mori nepriblížiť aj takto. Na Liptovskej Mare sme vyskúšali dva druhy lodí – katamarán Mara a vyhliadkovú loď Mária.

Zažili sme pocit, kedy sa z plavby tešíš, no aj ten, keď sa tešíš, že už konečne vystupuješ.

Ako počiatočný bod vyhliadkovej plavby si na Liptovskej Mare môžeš zvoliť dva prístavy – jeden je v Liptovskom Trnovci, druhý je v Maríne Liptov v Bobrovci. My sme v oboch prípadoch využili Liptovský Trnovec, nakoľko ponúka plavby viacerými typmi lodí.

Vyhliadková plavba: Katamarán Mara

Na tento typ vyhliadkovej plavby sme natrafili úplne náhodou, v podstate nám ju ponúkol google hneď medzi prvými. Loďka vyzerala dobre, tak sme si povedali, že načo hľadať ďalej. Na plavbu sme šli uprostred letnej sezóny, no počasie sa rozhodlo byť viac jesenné, stihli sme to však ešte pred tým, ako začalo liať. Katamarán Mara je otvorená motorová loď s kapacitou maximálne 12 osôb. Pocit výnimočnosti ti dopraje aj jej interiér – kožené sedačky a strieška v prípade potreby. Táto plavba bola presne tá, ktorá sa nám veľmi páčila a mohla by trvať aj dlhšie ako plánovanú hodinku. O tom, čo sme sa počas nej dozvedeli, si môžeš prečítať v tomto článku.

  • ✓ luxusné vybavenie lode
  • ✓ nižší počet pasažierov
  • ✓ zábavný kapitán, ktorý nám porozprával pikošky z okolia Mary aj o tom, čo vidíme dookola pri plavbe
  • ✓ možnosť sadnúť si na chvíľku za volant lode
  • ✘  plavba trvá iba hodinku (dočítala som sa však, že sa dá priobjednať služba kúpania vo vode či zastavenie na rôznych miestach Liptovskej Mary)

Celkovo túto loď veľmi odporúčame – kapitán bol milý, ochotný, počkali nás aj keď sme chvíľu meškali 🙂 Niečo sme sa počas plavby dozvedeli, kapitán sa s nami aj porozprával, vypočuli sme si zaujímavé historky. Veľmi príjemne strávený čas a aktuálna cena sa hýbe okolo 10€. O časoch odchodov, cenách a viac info o lodi nájdeš na ich webe. A plavbu si nezabudni vopred rezervovať, aby si mal svoje miesto na lodi isté.

Vyhliadková plavba: Loď Mária

Tak a sme pri našej druhej vyhliadkovej plavbe po Liptovskej Mare. Vyhliadková plavba loďou Mária bola plná očakávaní, nakoľko sa výzorovo podobala presne na tie veľké lode, ktoré sa plavia popri chorvátskom pobreží po ostrovoch. Predstavila som si hudbu na lodi, nejaký ten spev a výklad kapitána (priznávam, ten jediný bol sľúbený, že byť naozaj mal) a nastúpila som na loď. Svoje predstavy som horko oľutovala.

Na preplnenej lodi ľuďmi a malými deťmi, ktoré sa šplhali kade-tade a bez hocijakého výkladu kapitána, sediac na prednej lavičke som sa tešila z toho, keď sme po hodine opäť priplávali k brehu, slečna asistentka vysunula mostík a my sme mohli vystúpiť.

Toľko moje dojmy. Možno sme iba trafili zlý čas, zlý deň a zoskupenie hviezd na oblohe, preto bola táto plavba úplne fiasko. Ak by si však chcel mať pocit stabilnej lode pod nohami, tak jej skús dať šancu. Lístok ťa vyjde na 7€ a vieš si ho rezervovať aj online na ich webe.

Toto je vyhliadková loď Mária s kapacitou 55 osôb. Je to veľká a stabilná loď. Pri našej plavbe bola plná detí.