Vyhliadková plavba loďou Mara po Liptovskej Mare

Tentokrát sme sa rozhodli skúsiť opäť niečo nové a a našim cieľom bola vyhliadková plavba po Liptovskej Mare, z množstva ponúkaných lodí sme si vybrali loď Mara a bola to jednoznačne dobrá voľba. My sme skúsili aj plavbu veľkou vyhliadkovou loďou a v tomto článku ti poviem, prečo to nebol najlepší nápad. Okrem trasy našej plavby sa v tom článku dozvieš aj pikošky ako a prečo bola Mara postavená, koľko rodín sa muselo kvôli tomu presťahovať, kde je najväčšia hĺbka či ako sa rozoberal kostolík bez klincov.

Vitajte na tejto modernej plťke s fajným diváňom a pijatiku.

Zaznie z nahrávky, ktorú nám púšťa kapitán lode na uvítanie. Príjemný hlas na nás hovorí nárečím a pokračuje v uvítacej reči: “Chovajte sa jak na loďke, deti nech nerobia prieky, krik a zvadu. Nekŕmte vtáky, inú zver, ryby ani na voľno plávajúcich potápačov, jachtárov či rybárov.” Už po tomto úvode tušíme, že toto nebude obyčajná vyhliadková plavba a čaká nás zaujímavá hodinka na trase Liptovský Trnovec – Dechtáre – kostolík – Havránok a späť.

Jedinou možnosťou ako zabrániť ďalším záplavám bolo paradoxne zatopiť Liptov vlastnoručne. Pod priehradou leží aj obec Čemice – traduje sa, že tam bol pochovaný Juraj Jánošík.

Vyhliadková plavba a pikošky o Mare

V pozadí hrá ľudová hudba a kapitán lode nám hovorí, čo vidíme okolo seba – Liptovský Trnovec za chrbtom, pred nosom dlhočizný chrbát Nízkych Tatier, Liptovský Mikuláš či najkrajší Kriváň. O tom koluje povera, že keď fajčí – pršať bude. Počas plavby ti kapitán oznámi, kedy ideme ponad cestu, ktorú voda v minulosti stále brala či ponad miestom, kde kedysi bývala železnica.

Liptovská Mara je plochou tretia najväčšia priehrada na Slovensku, ale množstvom vody je na 1.mieste, lebo má najväčšie hĺbky – pri plnom stave hladiny má pri múre hĺbku až 43 metrov.

Na lodi sa strieda kapitánove rozprávanie o dejinách Liptovskej Mary s nahrávkou rozprávanou v nárečí a nevtieravou ľudovou hudbou. Celé to podčiarkuje krásne výhľady, ktoré ti plavba ponúka. Priehradu začali stavať v roku 1965, no desať rokov trvalo, kým sa pripravilo územie. Znamenalo to vysťahovať okolo 4000 obyvateľov – čo bolo zhruba 940 rodín. Následne sa zatopilo 12 obcí a jedna čiastočne. Výstavba priehrady však bola potrebná, Váh pravidelne bral domy a boli tu veľké povodne – najväčšia v roku 1813.

Pohodová plavba na katamaráne Mara plná zaujímavostí prerozprávaných kapitánom.

Drevený kostolík, Kriváň a Kelti

Drevený kostolík bol zachránený pred zatopením a premiestnený do dedinky Svätý Kríž. Rozobrali a premiestnili ho ževraj preto, lebo ak by tak neurobili, tak tým, že bol celý z dreva, by im plával po priehrade. Pri rozoberaní sa však zistilo, že kostolík bol postavený bez jediného klinca . Vieš prečo? Kapitán povedal, že počul, že katolícka viera zakazovala evanjelikom stavať kostoly. No potom im dovolili, ale bez použitia klincov, tak sa našli majstri, čo to dokázali.

Jedna z najviac ikonických fotiek – na kopci vidíš archeo skanzen Havránok a vežu kostolíka Panny Márie. Tie kamene okolo kostolíka, to sú zbytky múrov, ktoré tam nechali ako pamiatku.

Počas plavby ti určite neujde ikonický pohľad na kopec, na ktorom sa nachádza archeo-skanzen Havránok. To už počuješ z nahrávky, že tam žili Kelti – ale to ešte samozrejme kostolíka ani dedín vtedy nebolo.

Vieš prečo je Kriváň taký krivý? 

Plavbu uzatvára legenda o Kriváni. Existujú dve povedačky – ako by povedali na Liptove. Tá prvá je o anjelovi, ktorý krásu na Slovensko sypal a unavený zavadil krídlom o Kriváň a pokrivil ho. Druhá povedačka je zase o čertovi, ktorého bača tak opil, že čert zo salaša tak rýchlo letel, že kopec z fleku trafil a ho pokrivil. Nuž, môžeš si vybrať, ktorá teória je podľa teba pravdepodobnejšia.

Loď Mara na Mare 

Vyhliadková plavba po Liptovskej Mare bol veľmi dobrý nápad a vybrať si na ňu loď Mara, bol ešte lepší. Pokiaľ budeš na Liptove a máš chuť si príjemne oddýchnuť na loďke a vypočuť si pikošky zo života Liptovskej Mary, túto plavbu určite nevynechaj. A potom si môžeš odskočiť na Západné Tatry – Roháče – Baranec, Baníkov či Sivý vrch alebo spoznať najkrajšie doliny – Žiarsku, Kvačiasku či Prosiecku – ako kapitán odporúča. Liptov toho ponúka mnoho, keď si už pri vode, mám pre teba zopár tipov ako efektívne využiť tento čas. Lúčim sa s tebou tak, ako sa s nami rozlúčil pán na lodi Mara 🙂

Veselo tu máme, jooj preveselo, vypite si, kým sa rozlúčime.

Pokiaľ ťa tento článok navnadil, aby si aj ty skúsil vyhliadkovú plavbu po Mare – klikni na web katamaránu Mara a vopred sa objednaj.