Čutkovská dolina na eKolobežke

Nachádzame sa na Liptove, mieste plnom úžasných výhľadov a malebných dolín. Jednou takou dolinou sme sa prešli aj tentokrát. Nie sme tu prvýkrát a tak sme zvolili netradičný spôsob presunu – elektrickú kolobežku. Čutkovská dolina je ideálna na spoznávanie prírody Veľkej Fatry. Celou dolinou ťa prevedie náučný chodník nazvaný Známa-neznáma

Čutkovská dolina nás víta za skorého rána hmlou, vôňou lesa a zvukom zurčiaceho potôčika.

Našou prvou zastávkou je požičovňa elektrických kolobežiek. V areály koliby Richtárka nájdeš okrem iného aj Obrovo, čo je detský areál plný rôznych aktivít. Na jeho konci sa nachádza požičovňa bicyklov a kolobežiek. My sme si kolobežky rezervovali vopred, aby sme mali istotu, že ich určite budeme mať a dokonca na čas ešte pred oficiálnym otvorením, čo nám zabezpečilo málo ľudí v doline.

Takouto elektrickou kolobežkou sme tentokrát spoznávali Čutkovskú dolinu. Tento zážitok ťa vyjde na 10 Eur na hodinu a naozaj stojí za to.

Pohľad z elektrickej kolobežky

Na elektrickej kolobežke som v ten deň stála prvýkrát. Ovládanie je úplne jednoduché, na jednej strane brzda, na druhej plyn. Čutkovská dolina je ako stvorená na tento zážitok, keďže ňou vedie asfaltka a je to takmer (až na jeden kopček) rovinka.

Čaká ťa takmer 5 kilometrov dlhá cesta, ktorá sa začína pri jazierku, pokračuje okolo lúky, na ktorej sa dá aj opekať a pasúcich sa ovečiek.

Napriek tomu, že stojíš na kolobežke, tvoja rýchlosť nemusí byť extra závratná, takže si bez námahy vychutnáš kopce Veľkej Fatry. Po chvíľke vchádzaš do lesa a prichádza ten spomínaný kopček. Možno príde moment, keď budeš musieť kolobežke trošku pomôcť nohou, aby ho vyšla. Ja som si povedala, že skúsim, či to dá bez pomoci a dala.

Nasleduje už iba rovinka. Po chvíľke sa ti opäť otvára les a pred tebou je krásna lúka, na ktorej vidíš krmítka pre zvieratká a tabuľu s odbočkou na Jelení vodopád. Keďže si na kolobežke, túto odbočku ti určite neodporúčam, ale pokiaľ sa tu prejdeš pešo, tak si prečítaj, čo ťa tam čaká. Prejdeš ešte pár metrov a prichádzaš na oficiálny koniec doliny k Chate pod Kozím. Táto chata nefunguje pre turistov, neočakávaj teda pivko, kofolku ani hot dog. Nám celá táto cesta trvala naozaj pohodovým tempom zhruba 20 minút.

Poľovnícka chata pod Kozím je pôvodný názov tejto útulne, ktorú postavili poľovníci v 60-tych rokoch.

Trošku sme sa pomotali, pofotili, posedeli a vrátili sa naspäť. Kolobežku si požičiavaš na hodinku a tá hodinka na prejdenie doliny tam aj naspäť naozaj stačí. Tým, že my sme si požičali kolobežku ešte pred otváracími hodinami (po dohode s majiteľom), tak sme si čas na nej trošku predĺžili. Chvíľku po nás už boli objednaní ďalší ľudia, takže by som to určite nepovažovala za bežnú prax. Kolobežku či bicykel si objednáš na čísle, ktoré nájdeš na tomto linku aj s ďalšimi podstatnými informáciami.

Čutkovská dolina: Známa-neznáma

Čo sa týka Čutkovskej doliny, odporúčam ti jej návštevu ako na eKolobežke, tak aj pešo. Je to krásne miesto, ktoré ti ponúka rôzne druhy relaxu – jednoduchá prechádzka po asfaltke, posedenie a opekanie pri potôčiku, spoznávanie vodopádov (Jelení vodopád, Vyšný a Nižný Jamišný vodopád) či turistika na veľkofatranskú magistrálu Sedlo pod Vtáčnikom. Náučný chodník Známa-neznáma má 10 zastávok, ktoré ti odhalia tajomstvá fauny a flóry tohto krásneho miesta.

Čutkovská dolina to sú lúky, lesy, potôčik, mostíky, lavičky, ohniská a studničky. V pozadí na tejto fotke môžeš vidieť jednu zo štyroch studničiek, ktorá sa volá Studnička pod Klucmanovou.

Na konci výletu si určite zaslúžiš nejaké občerstvenie a ja ti odporúčam Kolibu u dobrého pastiera, ktorú nájdeš priamo na začiatku Čutkovskej doliny. Krásne prostredie typickej liptovskej koliby a úžasné jedlo sú presne tým, čo nazveš čerešničkou na torte za týmto dňom na Liptove.

Takýto areál ťa čaká pri vstupe do Čutkovskej doliny – reštaurácia, hojdačky, hry pre deti, obchodík so syrmi a pekárničkou, mini farma a jazierko so pstruhmi. Nevieš kam sa skôr pozrieť.