Jelení vodopád v Čutkovskej doline

Čutkovská dolina je krásne miesto na Liptove v tesnej blízkosti Ružomberka. Ani by si nepovedal, že za nezáživnou cestou autom okolo sídliska a pomedzi domčeky sa nachádza tento raj. Dnes sa vyberieme cez Čutkovskú dolinu spoznať jeden z jej najväčších (a aj najvyšší) Jelení vodopád. Cez celú Čutkovskú dolinu vedie asfaltka, takže dnes máme na programe prechádzku rovinkou…no a potom nasleduje stupák smerom k vodopádu.

Jelení vodopád má výšku 24 metrov a predstavuje 2.najvyšší útvar svojho druhu v národnom parku Veľká Fatra. Nakoľko k nemu vedie náročnejší terén, bolo k nemu vytvorených 84 prírodných schodov.

Víta ťa Čutkovská dolina – lesy, lúky, mokrade, kvety, potôčik, mostíky, ohniská a lavičky. Cez dolinu smerujeme k miestu s názvom Jelení vodopád.

Jelení vodopád ukrytý v prírode 

Prechádzku Čutkovskou dolinou pešo aj na kolobežke sme absolvovali už niekoľkokrát, preto sa zamerajme rovno na odbočku k Jeleniemu vodpádu. Odbočku určite neminieš, je dobre značená, zhruba v poslednej tretine Čutkovskej doliny. Teraz sa terén, po ktorom budeš kráčať, v celku dosť zmení. Dostaneš sa do naozajstnej prírody, prejdeš cez lúku a skončíš v lese. Keďže terén k tomuto vodopádu bol pomerne náročný, vystavali v lese 84 takýchto drevených schodíkov, aby sa k nemu vedeli turisti dostať. Informačná tabuľa na začiatku tvrdí, že cesta ti bude trvať 15 minút, no ja by som tomu tak celkom neverila. Daj si pol hodinku a nebudeš mať nereálne očakávania.

Stúpanie je citeľné a trvá po celú dobu. Príjemná klíma lesa však dodáva tú správnu atmosféru tejto prechádzke a preto pokračujeme ďalej.

Takéto dreveného schodíky ti uľahčia cestu k Jeleniemu vodopádu

Po chvíľke sa les otvorí a kráčas úzkym turistickým chodníkom cez húštinu. Chodník je spevnený už spomínanými schodíkmi, ktoré ti pomôžu na strmších miestach. Je to naozaj húština, nebudem ti klamať, keďže ide o chránené územie, tak tam nikto trávu nekosí. 

Ja a húština podomnou, to bola cesta, ktorú som musela prekonať. Tí, ktorí ma poznajú vedia, že som tak vystúpila z komfortnej zóny.

Cesta sa kľukatí až na samotný vrchol, kde pred sebou vidíš jednu z náučných tabúľ chodníka Známa-neznáma. Upriam svoju pozornosť na vodopád hneď vedľa tabule. Priznávam, nás úplne neuchvátil a mojou prvou myšlienkou bolo, že či som sa kvôli tomuto trepala sem. Zvolili sme si však nesprávne obdobie, vodopád je logicky bohatší po daždoch, respektíve na jar a my sme tu boli uprostred suchého leta. Vodopád bol samozrejme viditeľný, ale veľkú časť si musel ponechať svojej predstavivosti.

Krásy Čutkovskej doliny

Napriek tomu, že nás Jelení vodopád až tak neuchvátil, som rada, že sme sa tam vybrali. Dostať sa až do takej naozajstnej prírody sa ti tak často nepodarí a kto vie, možno práve ty vychytáš obdobie, keď bude mať vodopád dostatok vody. Musí to byť krásne.

Takto sme videli Jelení vodopád my. Bolo sucho, takže nedostatok vody asi skreslil jeho potencionálnu krásu. Napriek tomu, že bol tok vody naozaj slabý, potvrdzujem, že jeho výška 24 metrov je naozaj reálna

Ja ti odporúčam navštíviť Čutkovskú dolinu či máš na pláne Jelení vodopád alebo nie. Dolina je krásna, plná kvetov a lúk, obkolesená pohorím Veľkej Fatry a určite má čo ponúknuť každému typu turistu. Pokiaľ by si nenatrafil na všetky informačné tabule Známej-neznámej Čutkovskej doliny, našla som ich online. Na tomto linku nájdeš celú mapku Čutkovskej doliny vrátane všetkého, čo sa tam oplatí vidieť a veľa zaujímavých informácií k tomu. A keď tam budeš, skús aj tú elektrickú kolobežku 🙂