Monkova dolina v Ždiari: nenáročná prechádzka do Strednice

V tomto článku ti predstavím veľmi príjemnú, nenáročnú prechádzku popri potoku v srdci Ždiaru. Na toto miesto nás doviedli matné spomienky z detstva a pozliepané informácie, ktoré ostali v pamäti – názov Monkova dolina, ihrisko, potok…Informácii nebolo veľa a ani samotný google nehovoril veľa iba o prechádzke dolinou, tak sme sa teda vybrali pohľadať miesto zo spomienok.

Monkova dolina vznikla činnosťou ľadovca a je nástupnou dolinou na mnohé krásne túry ako Široké či Kopské sedlo, obľúbenú Chatu pri Zelenom plese alebo ikonickú Strednicu – symbol Ždiaru.

Okrem malebnej prírody ma práve zaujal potenciál tejto doliny. Môžeš sa ňou prejsť a urobiť si krásnu a jednoduchú prechádzku cez les do Strednice. Vieš sa však vybrať aj na serióznu túru a prekonať prevýšenie nad 1000 metrov. Je to iba na tebe.

Monkovou dolinou ťa bude sprevádzať Rígeľský potok a takéto mostíky.

Začiatok prechádzky pri Hoteli Magura 

Hotel Magura som našla ako styčný bod, ktorý nás mal doviezť k Monkovej doline. Zaparkovali sme priamo pre ním, no videli sme, že niektorí ľudia odstavili auto aj pár metrov pred hotelom pri kraji cesty. Už cestou k hotelu uvidíš po ľavej strane kamienkovú cestu za lúkou, ktorá vstupuje do lesa. To je tá cesta – ňou budeš kráčať. 

Takúto cestu uvidíš z cesty smerom k hotelu Magura. Táto je tá správna na prechádzku Monkovou dolinou

Monkova dolina bola pre mňa príjemným prekvapením. Cesta bola spevnená a dostatočne široká. Prechádzku ti bude spríjemňovať Rígeľský potok, ktorý sa v ústí doliny vlieva do riečky Biela. Po tom ako prejdeš okolo Chaty Lipták, ktorá pôsobila tak, že sa v nej dá ubytovať, sa dostaneš k závore a mostíku. Zhruba 15 minút na to sa ocitneš na hlavnom rázcestí – Rázcestie pod Ptošovskými turňami. Tu sa musíš rozhodnúť, či si zvolíš jednoduchú prechádzku do Strednice alebo náročnú túru po hlavnom hrebeni Belianskych Tatier do Širokého a Kopského sedla.

Monkova dolina – Strednica 

Prechádzková trasa, ktorá má však famózny záver. Dovedie ťa do ikonického prostredia Strednice, kde vzniká väčšina maľovaných fotiek zo Ždiaru s pohľadom na Belianske Tatry a ich najkrajšie vrcholy. Po rázcestie nám trvala cesta prechádzkovým tempom zhruba pol hodinku. Čas na informačnej tabuli ukazuje niečo málo nad pol hodinku do Strednice. Hodinová prechádzka popri potoku, mostíkoch a kamienkových plážach je pohladením pre dušu a zvládnu ju malí turisti, alebo aj tí starší bez problémov.

Toto je cieľ tvojej prechádzky cez Monkovu dolinu do Strednice. Potrvá to zhruba hodinku po spevnenej ceste. V Strednici sa môžeš aj najesť, no hlavne zostúp do údolia a vychutnaj si pohľad na Belianske Tatry.

Monkova dolina – Široké a Kopské sedlo

Nie, ja som sa nevyštverala hore na hrebeň Belianskych Tatier. Vyhľadávače však ponúkajú práve o tejto túre dostatok informácií. Začínaš v Monkovej doline pri rázcestníku a nadmorskej výške 940 m n.m. Končíš na hrebeni Kopského sedla, ktoré oddeľuje Vysoké a Belianske Tatry. Po výstupe sa ocitneš vo výške 1749 m n.m. Podľa informačnej tabule to zvládneš za tri hodinky, ide však o náročnú túru s prevýšením cez 1000m.

Rázcestie v ústí Monkovej doliny a smerovníky, podľa ktorých si vyberieš prechádzku alebo náročnú túru po hrebeni.

Dedinka Ždiar a jej okolie má pre nás akési čaro. Pokiaľ by ťa toto miesto zaujalo a chcel by si tu stráviť viac času, tak sa ubytuj v Penzióne Katarína. Nám sa tam veľmi páčilo a mohli sme mať so sebou aj psíka. Ždiar je pre nás symbolom ticha, pokoja a malebnej prírody. Toto miesto nám neprišlo ani tak preplnené turistami ako napríklad Vysoké Tatry v čase hlavnej letnej sezóny, čo sme taktiež ocenili. Verím, že aj ty objavíš čaro Ždiaru a jeho malebné zákutia.