Vrchol Haliny s výhľadom na Vlkolínske lúky

Dnes ti ukážem krásnu vyhliadku a prekvapím ťa tým, že dostať sa na ňu nebude vôbec také náročné, ako možno čakáš. Nádherné skaly Haliny nájdeš na vrchole Malinô Brda priamo nad hotelom Malina. Tieto dve bralá (Predné a Zadné Haliny) sa nachádzajú na južnej strane inak v podstate nenápadného kopca. Okrem výhľadov na okolité vrchy a doliny možno objavíš aj začínajúcich horolezcov, ktorí tu trénujú na skalných stenách siahajúcich do výšky asi 50 metrov.

Aj takýto pohľad ťa čaká z vyhliadky. Vidíš tu asfaltku dole? Tou sa môžeš následne spustiť na horskej kolobežke.

Smer Malinô Brdo

Našou prvou zastávkou je Malinô Brdo. Máš dve možnosti, ako sa sem dostať. Tou jednoduchšou je vyviezť sa lanovkou z údolnej stanice v Hrabovskej doline až na vrchol Malinô Brda. Cesta kabínkovou lanovkou trvá zhruba 10 minút a odkryje ti krásny výhľad na Hrabovskú dolinu a jej jazierko. Druhá možnosť je využiť asfaltovú cestu, ktorá vedie opäť z Hrabovskej doliny a vyjsť pešo zhruba 5 kilometrov až na vrchol Malinô Brda. Je to pekná prechádzka, nenáročná, po asfaltke a ešte k tomu aj cez les. Pokiaľ sa ti teda nechce platiť za lanovku, pokojne sa prejdi hore pešo.

Hneď oproti hornej stanici lanovky na Malinô Brdo sa nachádza navigačná tabuľa, ktorá ti ukáže smer krátkeho výstupu na vyhliadku Haliny

Vyhliadka Haliny

Začiatok cestičky na vyhliadku je hneď pri stanici lanovky na Malinô Brdo. Keď vyjdeš z lanovky, pred sebou uvidíš rôzne tabuľky a jedna z nich ti oznámi, ktorým smerom je Vyhliadka Haliny. Vchádzame do lesíka, podľa tabuľky je to len pár minút, ja by som to odhadla tak zhruba na 15 minút. Stúpanie je naozaj jemné, prechádzkové. Cestička v lesíku je pekne upravená a vyšľapaná, všade vonia ihličie a listy. Nemôžeš sa stratiť. Teda nám sa to podarilo cestou dole, ale úplne stratiť sa nemôžeš. Po krátkej chvíľke sa otvára les a pred tebou sú už skaly, na ktoré sa bezproblémov dostaneš.

Vyhliadka Haliny ti ponúka výhľady na lyžiarske stredisko, Veľkú Fatru, Nízke Tatry, Sidorovo či nádherné Vlkolínske lúky.

Napriek tomu, že sa nachádzaš v nadmorskej výške iba 949 m n.m a tvoja cesta sem trvala iba pár minút (teda ak si nešiel pešo hore na Malinô Brdo), tak ti táto vyhliadka ponúka naozaj krásne výhľady a pocit pohľadu z vtáčej perspektívy. Veľká Fatra má svoje čaro, ktoré treba okúsiť. My sme v okolí Hrabovskej doliny už ako doma. Ak túžiš po adrenalínovom zážitku, skús Zipline a Tarzániu, či zjazd horskou kolobežkou priamo z Malinô Brda.

Napriek k tomu, že vrchol Haliny so svojou nadmorskou výškou 949 m n.m nie je žiadny obor, naskytnú sa ti krásne výhľady.