NEDEĽNÝ OBED NA POPRADSKOM PLESE

Milujeme tie zasnežené víkendy v Tatrách, keď je všetko navôkol biele, stromy sú pokryté zmrznutými vločkami a zo striech visia ľadové cencúle. Jeden z takýchto oddychových víkendov bol aj tento predvianočný. Poznáš to, v piatok sme prišli a zbehli si do Tricklandie v Starom Smokovci, v sobotu sme dali ľahkú, no trošku dlhšiu prechádzku na Rainerku, kde sme si vychutnali znamenitý bylinkový čaj chatára. No a čo s nedeľou? Vieš, že už sa musíš pomaly chystať domov, no ani sa ti veľmi nechce. Tak sme sa rozhodli pre nedeľný obed na Popradskom plese. Ľahká prechádzka zimným lesom zakončená obedom s nádherným výhľadom. To je presne to, čo si v nedeľu zaslúži každý.

Jeden z prvých pohľadov na horský hotel a Popradské pleso

Zasneženou cestičkou ku plesu

Náš prvotný nápad bol síce Štrbské pleso, no vzhľadom na to, že to bola zimná, slnečná nedeľa, tak v tomto čase je toto miesto plné ľudí a pokoj tam nenájdeš. Popradské pleso bolo jednoznačne dobrou voľbou, pretože stále platí pravidlo, že pokiaľ na to miesto nejdú lanovky a nedostaneš sa tam autom, tak sa počet ľudí znižuje.

Terasa v horskom hoteli pri Popradskom plese

Na Popradskom plese sme už niekoľkokrát boli a toto miesto nás veľmi očarilo. Ja viem, nie je to žiadny vrchol turistiky a určite odtiaľ nemáš také výhľady ako na Téryho chate či Rysoch, no ani nevydáš toľko energie 🙂 Ak ťa zaujíma, aká cesta ťa čaká na Popradské pleso, prečítaj si o našej zimnej prechádzke na Popradské pleso, kde nájdeš všetky detaily, parkovanie a tak.

Hlavný bod programu: obed

Nebudem sa tváriť, že hlavným bodom dnešného programu bola nejaká vrcholová turistika. Po zhruba hodinovej prechádzke zasneženou tatranskou prírodou sme sa dopracovali na chatu pri Popradskom plese. Ľudí nebolo veľa, presne tak akurát a nám sa naskytli presne tie gýčové výhľady, po ktoré sme sem prišli.

Kapustnica je niečo, čo si tu dávam stále. A zemiakové lokše, iba tak, pomastené a s cibuľkou. Mňam.

Pri Popradskom plese nájdeš dve možnosti stravovania – Majláthovú chatu a horský hotel pri Popradskom plese. Druhá menovaná má obrovskú vonkajšiu terasu s výhľadom na pleso. Vo vnútri nájdeš rôzne druhy jedál, obsluha je ako v kantíne – čiže prídeš ku pultu, obmrkneš čo majú, vyberieš si, popýtaš si, dáš na tácku a odídeš ku svojmu stolu. Čo veľmi odporúčam a čo sme si dali bola kapustnica, domáce buchty na pare (pričom si ich môžeš sám posypať makom, kakaom alebo orechami) a zemiakovú lokšu. Všetko sme to zapili originál bylinkovým čajom. Ako dezert ti ešte odporúčam makovú štrúdľu – naozaj stojí za to. Ideálny nedeľný obed s výhľadom na zamrznutú hladinu Popradského plesa.

Po-obedná prechádzka

No a keď si už vyšiel na Popradské pleso, tak z neho hneď neutekaj. My sme boli v polovici decembra a hladina už bola zamrznutá, takže sa po nej dalo okrajovo chodiť. Teda niektorí chodili aj rovno cez stred, ja tento vodný adrenalínový šport neobľubujem. Ak nechceš riskovať okúpanie v ľadovej vode, dá sa samozrejme poprechádzať aj okolo plesa, normálne po chodníčku. Ako iste vieš, pár minút pešo leží Symbolický cintorín, ktorý je však v zimnom období uzavretý.

Ikonicky gýčové. Za posledné roky som tu bola niekoľkokrát. Či v lete, zime alebo na jeseň. Či od parkoviska alebo zo Štrbského plesa cez les. A stále to tu milujem rovnako, keď nie viac.

Takto vyzerala naša ideálna nedeľa s famóznym obedom. Už nás čakala iba cesta dole, ktorú zmákneš pohodovým krokom tak za 45 minút. Poprípade si to môžeš strihnúť z Popradského plesa na Štrbské zimnou trasou, ktorá trvá taktiež asi hodinku pešo. Ďalšou možnosťou je užiť si tatranskú prírodu a jedinečné ráno tak, že tu prespíš. Viac info o reštaurácii a ubytovaní nájdeš priamo na webe horského hotela pri Popradskom plese Je to len na tebe. Prajem ti krásny výlet a dobrú chuť!

Prechádzka na zamrznutej hladine Popradského plesa je lákavá ponuka. V decembri už bolo zamrznuté dostatočne, no ľad ešte nebol asi taký hrubý a bolo počuť zvuky vody, čo znelo dosť strašidelne. Najmä keď si sa veselo prechádzal a zrazu také puk a ty nevieš z ktorej strany.