Osemsto schodov Oravského hradu

Dominanta nad riekou Oravou, postavená na kopci ako orlie hniezdo. Rozprávková dedinka Oravský Podzámok a nad ňou vypínajúci sa Oravský hrad. Jeho jedinečnosť je známa a jeho nádheru si zamiluješ od prvého momentu.

Cestou-necestou až ku Oravskému hradu

Orava je nádherný kraj plný lúk a lesov. Je to miesto, kde uvidíš ako sa pasú ovce a ako sa ľudia prechádzajú po malebných dedinkách. Dnes sa budem venovať miestu, ktoré je srdcom Oravy. Oravský hrad. K tomuto hradu sa dostaneš kľukatými cestičkami typickými pre oravský kraj. Tabuľa obce Oravský Podzámok je jasným signálom toho, že si dorazil na miesto. Veľmi pekná dedinka s  krásnymi domčekmi, cukrárňami, reštauráciami, dláždeným chodníkom a krásnym parkom, nad ktorým sa týči majestátny Oravský hrad.

Toto nie je iba taký obyčajný hrad. Skrýva v sebe tisícky príbehov o panovníkoch, poddaných, upíroch, ale aj nacistoch.

Praktické rady na začiatok

Čo sa týka parkovania, never tomu, že ho nájdeš niekde zadarmo. Nenájdeš, tak nestrácaj čas a odlož auto na veľkom platenom parkovisku pod hradom. Zaplatíš za to 5 Eur na celý deň a si pár krokov od všetkého. Plus ti nehrozí, že sa vrátiš a nájdeš na pneumatike krásnu žltú papuču.

Raz som dostala dobrú radu, že keď pôjdem na Oravský hrad, mám si kúpiť lístky dopredu cez internet, lebo budem čakať veľmi dlho. Radu som si síce zapamätala, ale neurobila som to 🙂 

Takže ja ti radím rovnako. Ak si neužívaš dlhé čakanie v rade pred pokladňou a potom následné čakanie na to, kedy pôjde na rad tvoja skupinka, tak maj rozum a lístky kupuj dopredu na presný čas. My sme totiž stáli len pri pokladni zhruba pol hodinu, keď sme sa dostali na rad, pani povedala, že najbližší voľný vstup je o hodinu a pol a aj to len na Základný okruh a nie na Veľký okruh, ktorý sme chceli my. Všetky informácie o lístkoch, okruhoch a otváracích hodinách nájdeš na tomto linku. Ak nemáš rád davy ľudí, odporúčam prísť skoro ráno/podvečer, poprípade mimo sezóny. My sme tam raz boli začiatkom septembra a bolo to niečo úplne iné ako rok predtým v auguste.

Svet za hradnou bránou

Po vstupe obrovskou hradnou bránou pochopíš význam slova rozprávkový. Kráčas cez padací most, ocitneš sa na hlavnom nádvorí, z ktorého vidíš dolný, stredný a čiastočne aj horný hrad.

Brána chránila vstup do hradu spolu s padacím mostom a hradnou priekopou.Na poschodí prvej brány sa pôvodne nachádzala strážnica, kde sa zdržiavali vojaci. Druhá brána je vybavená funkčným padacím mostom, ktorý zabezpečoval vstup do hradu.

V rámci okruhu prejdeš rôznymi nádvoriami, galériami, kaplnkou, klenotnicou a svoju prehliadku ukončíš úplne navrchu v Citadele. Trošku kondičky nezaškodí, dokopy prejdeš takmer 800 schodov. Stojí to však za to. Čaká ťa nezabudnuteľný pohľad na okolitú prírodu Oravy a hrad pod tebou.

V Citadele je inštalovaná archeologická expozícia a Médiatéka, ktorá mapuje audiovizuálne diela, ktoré sa natočili na Oravskom hrade. Z tých známych by si určite poznal Kráľ drozdia brada, Princezná a žobrák či Sokoliar Tomáš. Prekvapením je, že Oravský hrad sa stal filmovým domovom prvej čiernobielej verzie filmu Dracula z roku 1922.

Legenda o Oravskom hrade

Máš rád rozprávky? Jednu pre teba mám. Vieš ako vznikol Oravský hrad?

Dávno-pradávno žil na Orave veľmi bohatý muž, ktorý sa mohol pochváliť úplne všetkým. Jedna vec mu však k dokonalosti chýbala – hrad. Nie však hocijaký obyčajný, ale taký, aký ešte nikto nevidel. Rozhodol sa teda, že on si taký hrad postaví. Vedel však, že je už dosť starý a keďže sa chcel dožiť jeho dokončenia, musel niečo vymyslieť. Prišiel na to, že existuje spôsob, ako ho postaviť za jednu noc. Uzavrel zmluvu s diablom. I stalo sa tak. Zmluva bola uzavretá, no bol to tvrdý obchod. Ak diabol postaví hrad z večera do rána, kým kohút trikrát zakikiríka, duša starého boháča prepadne peklu. Diabol sa potešil, vyzerala to byť ľahká úloha a tak sa dal do práce. Na jeho prekvapenie – a aj zlosť – kohút zakikiríkal po tretíkrát a stavba stále nebola hotová. Zostali mu tri obrovské balvany. Diabol bol veľmi nahnevaný, že stávku prehral, tak zodvihol tie tri obrovské kamene a celou silou ich odhodil do diaľky.

Vieš kam tieto kamene dopadli? Hovorí sa, že jeden z tých veľkých kameňov je v rieke Orava, ďalší v Dolnej Lehote a tretí je na vrchu Šibenica.

Oravský hrad je plný rôznych príbehov a legiend. Jednou z nich je aj legenda o tejto Bielej pani, ktorá veľmi ľúbila svojmu manžela. Čo sa však stalo, sa dozvieš až priamo na prehliadke v hrade. Ja ti však pošepkám, že vždy na Všetkých svätých a na Kvetnú nedeľu ju vraj vídať v Citadele.