Legendárny Hrad Beckov

Dnešná prehliadka povedie hradom kráľov, rytierov a mocných veľmožov. Toto miesto odolalo vpádom Tatárom aj Turkom týčiac sa na 60 metrov vysokom brale nad obcou rovankého mena. Hrad Beckov je opradený povesťami, ktoré mu pridávajú na tajomne a z jeho histórie cítiť prítomnosť súbojov, prácu remeselníkov, či jedlá tamojších obyvateľov.

Hrad Beckov bol vybudovaný v 12.storočí ako súčasť pohraničných opevnení Uhorska. V roku 1727 ho zničil požiar a od tej doby je opustený.

Výstup na hrad Beckov je príjemnou, pár minútovou prechádzkou, ktorá vám nezaberie veľa síl. Prechádzame bodom, ktorý sa označuje aj ako predhradie. V minulosti sa tu nachádzala vstupná brána, ktorása bohužiaľ nezachovala. Zachovala sa však vežička, na ktorú je síce trošku krkolomný výstup, no je odtiaľ krásny výhľad na Považie, preto by bola škoda, okolo nej iba tak prejsť.

Hrad Beckov sa v minulosti nazýval aj Bulundus, poprípade Bolondos. Toto zrejme inšpirovalo pomenovanie drevenej sochy draka – Blundus, ktorý stráži hradnú studňu.

Prechádzame dolným nádvorím k hlavnému nádvoriu, kde sa sústredí najviac ľudí. Nájdeme tu rôzne vystavené objekty, dobovú kováčsku vyhňu, ale aj predaj suvenírov, či toalety. Jednou z najnižších častí hradu je hradná studňa, ktorá je len kúsok ďalej od nádvoria. Neodradia nás ani strmšie schody, spoznávať hradné zákutia je našim tajným koníčkom. Hradný amfiteáter ponúka možnosť spoznať históriu hradu formou divadelného predstavenia a hradné múzeum vám ponúkne pohľad na dobové predmety doplnené množstvom informácií o histórii hradu.

Ku hradnej studni, ktorá je najnižšie položeným miestom hradu, vedú strmé schodíky. Pokiaľ však máte čas a kondíciu, k tejto studni si určite zájdite.

Prichádzame k tej časti prehliadky, na ktorú sme sa najviac tešili. Horný hrad ponúka množstvo zákutí, ktoré rozprúdia vašu fantáziu. Po prekonaní schodov sme zbadali veľkú obrannú vežu, delovú baštu, hradnú cisternu, kaplnku, ale aj výstavu stredovekej hygieny a kúpeľníctva. To však nie sú jediné lákadlá hradu Beckov. Veľmi milo nás prekvapil čarodejník s alchymistickým stolíkom, možnosť zastrieľať si do terča z lukom ako aj naozasjtná knižnica s posedím, kde sme sa mohli zastaviť, sadnúť si a prečítať si knižku.

Praktické informácie na záver

Čo sa týka praktických informácií, tak hrad nájdete bez problémov (aj vďaka bralu, na ktorom stojí), parkovanie je priamo pod hradom. Vstupné na hrad sú 4 eurá pre dospelého, samozrejme sa uplatňujú aj rôzne zľavy pre dôchodcov, či deti. Platiť môžete aj platobnou kartou, čo poteší. Hrad je celkovo veľmi dobre udržiavaný a bezpečný, vhodný určite aj pre menšie deti. Všetky aktuálne informácie nájdete priamo na webe hradu.

V roku 2021 boli na hrade sprístupnené pivničné priestory severného paláca. Pre mladších navštevníkov bola zas otvorená výstava dobových hier a hračiek. Okrem dobových šachov si môžete zahrať hru hnefatafl, čím sa určite nemôže pochváliť každý.

Tip na výlet a fotky: Ruslana Lana