Mohutná ruina hradu Čabraď

Dejiny tohto hradu sú v podstate dosť nejasné, spletité a vystriedalo sa v nich mnoho mien majiteľov. Hrad je síce dômyselne situovaný, keďže ho z troch strán oblieha riečka Litava, no o jeho vzniknu nikto nič nevie. Teda možno aj vie, keďže historici sa domnievajú, že boli dva hrady vedľa seba, ktoré používali rovnaké názvy. Matematika však nepustí, dva hrady a jeden názov spôsobujú prelínanie údajov a preto sú počiatky hradu Čabraď záhadou.

Hrad Čabraď mal mnoho majiteľov a správcov – Karola Róberta, uhorskú kráľovnú Máriu, magistra Franka, Leustacha z Jelšavy či Ladislava Kakaša. Hrad dostal časom prezývku pustý. Hovorí sa, že preto, lebo to opisovalo stav, v akom sa hrad po častom striedaní majiteľov nachádzal.

Hrad s nejasnou históriou je pre nás lákadlom a tak sa vydávame trochu ho spoznať. Naša cesta začína v dedinke Čabradský Vrbovok. Autom prejdeme okolo kostola až sa dostaneme k osade Konské. Pochvíľa sa asfaltka končí a to je to vhodné miesto, kde odparkovať auto. Ďalej už totiž nasleduje len kamenistá, rozbitá cesta a my máme naše auto radi. Kráčame zhruba hodinku, prvú polovicu cestičkou cez les, potom dôjdeme k riečke Litava a náš zrak sa uprie na kaplnku pred nami. Nad ňou sa týči hrad Čabraď. Lesnou cestou dôjdeme na hrad asi za 20 minút. Spolu sme prešli asi 5 kilometrov, ide o nenáročnú cestu, no nie vhodnú pre kočíky.

Pri prechádzaní ruinami si predstavujeme vstup do hradu, padací most, vežu a opevnenia. Z hradu by sa možno zachovalo aj viac ako vidíme, no v roku 1812 ho dal František Koháry podpáliť, lebo bol náročný na údržbu.

Tento strážny hrad napriek ničivému požiaru úplne nespustol. Dedinka pod hradom však videla svojich obyvateľov naposledy v 70-tych rokoch minulého storočia a preto ju niektorí prezývajú aj dedinou duchov. Ostali tu totiž iba rozpadávajúce sa domčeky a veľké množstvo plazov. Táto oblasť patrí do Národnej prírodnej rezervácie až s 5.stupňom ochrany, práve kvôli týmto plazom a obojživelníkom. Tak si dávajte pozor na nohy 🙂

Tip na výlet a fotky: Slávka Cilingová-Kubíková