Jedinečný ako na Islande: Herliansky gejzír

V nenápadnej dedinke Herľany blízko Košíc nájdeme jedinečný gejzír. Ešte donedávna jediný studený gejzír v Európe (v roku 2006 k nemu pribudol gejzír v nemeckom Andernachu) je aktívny nepretržite od roku 1872. Herliansky gejzír je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a takisto sa zapísal na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Erupcie gejzíru spôsobuje oxid uhličitý. Ak budete mať šťastie, uvidíte gejzír striekať do výšky 7 až 15 metrov v intervale 32 až 40 hodín. Toto prírodné divadlo trvá zhruba 25 minút.

Ak by ste chceli zažiť pocit ako na Islande, no práve tam nemáte cestu, odporúčame vám navštíviť dedinku Herľany. Herliansky gejzír je totiž vlastnosťami podobný tým, ktoré sú na Islande. Gejzír sa nachádza priamo v dedine, prístup autom budete mať takmer až ku samotnému gejzíru. V tomto prípade je však dôležité načasovanie. Na webe obce Herľany nájdete približný čas najbližšej erupcie, no treba myslieť na to, že ide o prírodu, takže to nemusí byť na minútu presne. Čakať môžete niekedy aj vyše hodinky. Stojí to však za to.

Herliansky gejzír strieka studenú vodu, ktorá je silne mineralizovaná. Voda dosahuje teplotu 14-18 stupňov Celzia. Za sekundu vystrekne neuveriteľných 25-30 litrov vody.

Tip na výlet a fotky: Elenka Slamená