Lačnovský kaňon a jeho kamenná baba

Keď sa povie pohorie Branisko, každý si predstaví buď strastiplnú kľukatú cestu alebo cíti vďačnosť za diaľnicu, ktorá prechod týmto úsekom značne uľahčila. Pohorie Branisko však ukrýva jeden poklad, ktorý domáci nazývajú aj malým Slovenským rajom. Dnes sa vyberieme do turisticky atraktívnej lokality Lačnovský kaňon.

Lačnovský kaňon sa celkom ťažko definuje. Nemôžeme ho nazvať ľahkou prechádzkou, avšak ani celodennou túrou. Je to tiesňava v pravom slova zmysle – skaly, voda, občas sa nám to bude pod nohami šmýkať a prekrásne prírodné scenérie.

Lačnovský kaňon a Kamenná baba

Naša trasa sa začína v obci Lipovce v Prešovskom kraji. V dedinke nájdeme školu, odkiaľ vedie červená turistická značka, ktorá nás bude dnes navigovať. Čaká nás tiesňava dlhá zhruba dva kilometre. Pomaly sa ocitáme v divočine. Možno je to len našim orientačným zmyslom, no niekedy sa strácame, respektívne sa značenie stráca nám a nevieme či máme ísť rovno cez potok alebo sa nejakým spôsobom vyštverať na skalu. Cestu však vždy nakoniec nájdeme. Zlomovým momentom je nádherný vodopád, od ktorého je cesta náročnejšia. Kráčame stále popri potoku, no občas musíme prekonať šikmejšie skalné steny, no vďaka reťaziam to ide pomerne ľahko.

Kamenná baba je jedným z najznámejších útvarov v kaňone. Podľa legendy išlo o macochu, ktorá chcela svoje dieťa zhodiť zo skaly. Vyššie sily však zasiahli a kým tak urobila, skamenela ona sama.

Po červenej značke sa dostaneme až do obce Lačnov. Celkovo nám trasa zabrala zhruba 40 minút, pomalým tempom to dáte určite do hodinky. Vzhľadom na strmšie miesta, či reťaze a rebríky, by sme však malé deti odporúčali nechať doma.

Určite úseky chodníka sú zabezpečené kovovými schodmi, rebríkmi či pomocnými reťazami. Aj vďaka tomu nie je potrebná špeciálna výbava k prejdeniu tejto trasy.
Po červenej značke sa dostaneme až do dedinky Lačnov. V tejto dedinke ale je čo objavovať. Námestíčko uprostred bolo vyhlásené za pamiatkovú zónu vďaka zachovalej vidieckej architektúre. Ak ste boli vo Vlkolínci, určite vám ho čiastočne pripomenie.

V okolí Lipoviec sa ešte oplatí vidieť:

  • Búče – horské lúky nad Lačnovom. Pri jasnom počasí odtiaľkto dovidíte až na Vysoké Tatry, či Kráľovu Hoľu.
  • Kopytkovská dolina – tak trochu ukrytá pred davmi turistov. V horskom prostredí je možné sa ubytovať v malých chatkách. V blízkosti sa nachádzajú nádherné rokliny podobné tým v Slovenskom raji.
  • Jaskyňa Zlá diera – jediná prístupná jaskyňa v Prešovskom kraji. Jaskyňa je celoročne prístupná a nie je elektricky osvetlená, takže budete používať čelovky.
  • Lipovecký hrad – na neznačenom chodníku medzi obcami Lipovce a Lačnov sa nachádza zrúcanina tohto hradu. Len sa nestraťte 🙂
  • Salvator – v tomto prostredí sa nachádza viacero prírodných a liečivých prameňov. Jedným z týchto prameňov je aj legendárny Salvator. Ochutnávka priamo z prírodného prameňa je možná.

Tip na výlet a fotky: Slavomír Jurc