Neznáma Vajskovská dolina

Ukrytá v Nízkych Tatrách, neustále v režime ticha, prirovnávaná k divokej Tichej doline. Hovorí sa, že je jedna z najkrajších. Našim dnešným cieľom je Vajskovská dolina s nádherným vodopádom v Národnom parku Nízke Tatry.

Okrem nedotknutej prírody, krásnych výhľadov a čarovného ticha, vám táto dolina ponúkne aj digitálny detox. Signál v nej totiž nenájdete. To, čo tu však nájdete, môžu byť medvede. Treba si dávať pozor.

Naše kráčanie začína na turistickom chodníku od Dolnej Lehoty. Držíme sa zelenej turistickej značky a našim cieľom je deväť metrov vysoký Vajskovský vodopád. Tam aj naspäť náš čaká dokopy takmer 14 kilometrov chôdze a prevýšenie 620 metrov. Stúpanie nie je prudké, no kráčaním do kopca vdychujeme svieži horský vzduch. Učarovala nám panenská príroda, výrazná vôňa byliniek a niektoré rastliny, ktoré mali hádam aj meter. Takže takto vyzerá miesto, kam sa človek ešte nedostal.

Kráčame spevnenou lesnou cestou, z ktorej následnej odbočíme do lesíka na lopúchovú lúku. To je znakom, že Vajskovský vodopád je už blízko.

Blížime sa k záveru Vajskovskej doliny, kde sa v skalných tiesňavách nachádza 9 metrov vysoký Vajskovský vodopád. Napriek jeho kráse tu však nenájdete davy turistov. Nízky počet ľudí spôsobuje častý výskyt medveďov práve v tejto oblasti, preto si tu dávajte pozor. Na oddych a relaxáciu je však toto miesto priam ako stvorené.

Prístrešok určený na oddych. Nájdete ho v prvej polovici trasy k Vajskovskému vodopádu v časti Smrečiny.

Tip na výlet a fotky: Vojtech Benko