Čachtický hrad: sídlo krvavej grófky Báthoryčky

Tajomný hrad v Karpatoch s neslávnou minulosťou opradenou legendami o krvavej grófke Alžbete Báthoryovej. Čachtický hrad vybudovali v 13.storočí, v 15.storočí bol rozšírený a o necelých dvesto rokov neskôr, na prelome 16. a 17. storočia, v ňom žila jeho slávne neslávna grófka.

Zrúcaninu hradu tvoria časti, ktoré sú stále dobre identifikovateľné – dolný, stredný aj horný hrad. Na hornom hrade sú dokonca dobre rozpoznateľné časti pôvodných omietok s maľbami. Z hradnej veže však bohužiaľ ostal už iba jeden múr.

Prístup k hradu je veľmi dobrý. V podstate máme dve možnosti – zaparkovať auto v dedine a predĺžiť si tak výstup na hrad alebo zaparkovať takmer priamo pod hradom. Parkovisko pod hradom je v podstate rozšírená cesta tak, aby tam vošlo čo najviac áut a samozrejme je platené. Oplatí sa to však najmä v lete, neušetríte síce peniaze, ale čas a sily áno. Od tohto parkoviska nás čaká ku hradu zhruba pol hodinka pešej cesty. Najprv kráčame asfaltkou cez les, následne po prašnom chodníku, čochvíľa nás však privíta klenbovitá brána a vstup do hradu. Za bránou natrafíme na pokladňu. Všetky informácie o vstupnom vám poskytne webová stránka Čachtického hradu.

Z vrchných častí hradu sa otvárajú krásne výhľady. Z jednej strany na Višňové so železničnou traťou a z druhej strany na hrebeň Malých Karpát a Považský Inovec.

Dračí rád a krvavá grófka

Samozrejme, ak sa povie Čachtický hrad, tak hneď za tým nasleduje krvavá grófka Alžbeta Báthoryová. Legenda hovorí, že 600 mladých dievčať prišlo o život, aby sa mohla kúpať v ich krvi a byť navždy mladá a krásna. Grófka bola odsúdená na doživotné väzenie, no silu legendy posilňuje to, že sa nevie, kde bola pochovaná. Cestou na hrad sme stretli predavača s knihami, ktorý tvrdil, že v nich je napísaná celá pravda. Nuž, asi sme si jednu z nich mali kúpiť.

Pred grófkou však na hrade pôsobil Dračí rád, ktorý združoval významných rytierov. Ten rád charakterizoval erb Báthoryovcov a bol charakteristický svojimi troma dračími zubmi. Aj o tých tú máme krátku legendu – erb znázorňoval symbol víťazstva nad drakom jedným z predkov tohto rodu.

Tip na výlet a fotky: Soňa B.