Hrad Šášov a jeho Čierna kráľovná

Hrad Šášov je podľa nás zaujímavosťou sám o sebe. Už z diaľky ho uvidíte ako sa týči na skalnom brale nad riekou Hron v nadmorskej výške 340 metrov. V minulosti bol veľmi dôležitý, pretože spolu s hradom Revište strážil banskú cestu a priechod do Banskej Štiavnice. Hrad je opradený niekoľkými povesťami, tou najznámejšou je vari tá o hradnom šašovi, ktorý zachránil život hradnému pánovi na poľovačke. Ten mu bol taký vďačný, že mu daroval hrad. Hrad Šášov však ukrýva aj iné zaujímavosti a legendy. Poďme sa však najprv pozrieť na to, ako sa sem dostaneme.

Hrad Šášov bol v roku 1677 vyplienený. Keďže už nemusel plniť obrannú funkciu, nikto sa už o neho nestaral a začal pustnúť.

Na hrad Šášov sa dostaneme z obce Šášovské podhradie, len kúsok od Žiaru nad Hronom. Pri vstupe do obce sa držíme smerovníka a zelenej značky, ktorá nás dovedie až k hradu. Začíname na širokej lesnej ceste, ktorá sa postupe mení na úzku lesnú cestičku, no ide o nenáročnú trasu, ktorú zdoláme približne za pol hodinku.

Zaujímavosti hradu Šášov

Hrad Šášov bol postavený v 13.storočí a za čias jeho slávy ho vlastnilo niekoľko panovníkov. Hrad spravovali kráľovskí kasteláni, neskôr šľachtické rodiny. Jeden čas bol tento hrad dokonca majetkom uhorských kráľovien. Aj keď je tento hrad už len zrúcaninou, skrýva v sebe množstvo legiend zaujímavostí.

Pekáreň na hrade Šášov

Len pred pár rokmi sa na tomto hrade našli unikátne pozostatky chlebovej pece. V písomnostiach zo 17.storočia je spomenutá aj miestnosť, ktorú pomenovali Bakh Haus, čiže pekáreň. Z pece sa zachoval kamenný murovaný základ s utlačenou hlinou. Táto časť pravdepodobne slúžia na odkladanie chleba. Časom táto pec poslúži na prezentáciu života na hrade, no aktuálne je zakrytá, aby bola zachovaná.

Šášovský pivovar

Legenda o pivovare siaha do roku 1626. Hovorí sa, že pozostalá manželka po poslednom panovníkovi mala právo variť pivo pod hradom. Na tomto hrade nebolo obľúbené iba pivo, ale aj víno, ktoré uskladňovali v hradných pivniciach.

Príbeh o Čiernej kráľovnej

Písal sa rok 1424 a hrad dostala do vena kráľovná Barbora Celjská. Bola to manželka kráľa Žigmunda Luxemburského. Ľudia jej dali prezývku Čierna kráľovná, lebo o nej kolovali neskutočné klebety. Hovorilo sa, že je neverná kráľovi, neverí v Boha a dokonca slúži samotnému diablovi. To, koľko pravdy sa nachádzalo v týchto klebetách, nevie nikto. Barbora Celjská bola však známa aj tým, že bola úspešnou a bohatou kráľovnou. Usilovne pracovala a tak zastávala post uhorskej, rímsko-nemeckej a aj českej kráľovny. Kto vie, či tie klebety neboli iba takou malou závisťou 🙂

Tip na výlet a fotky: Kika Matušková