Ihličnaté kráľovstvo skrývajúce kúpele Turzov

Lokalita Turzov sa nachádza v oblasti Gelnice vo Volovských vrchoch. V minulosti bola veľmi dobre známa vďaka liečebným kúpeľom zameraných na choroby dýchacích ciest a nervovej sústavy. Vďaka ihličnatým lesom tu vznikol aj tajný recept na dýchacie problémy – voda z jazera prevarená s ihličím, z ktorej sa vytvárali kúpele s inhaláciou liečivých živíc. Dnes tu už bohužiaľ kúpele nenájdete. To, čo tu však ostalo je malebná príroda a nádherné Turzovské jazerá.

Obe Turzovské jazerá sú priezračné a čisté. Horné jazero má hĺbku až 17 metrov a v letnom období slúži aj ako kúpalisko. Spodné jazero zas poskytuje možnosť rybolovu.

Niekedy slávne kúpele Turzov, ktoré navštevovali monarchovia v Rakúsko-Uhorsku, dnes už iba zopár chátrajúcich objektov, no aj pár súkromných, ktoré sa podarilo zachrániť pred rozpadnutím. V stredisku nájdete dve Turzovské jazerá, z ktorých to väčšie – Kúpeľné jazero – bolo vybudované na zabezpečenie dostatočného prítoku vody do banských zariadení.

Banská história poznačila aj tento kraj. Pri dolnom jazere nájdete banský skanzen a štôlňu Jozef. Banský náučný chodník vás dovedie k novej Krížovej štôlni a dedičnej Krížovej štôlni. Tie boli známe vďaka ťažbe medenej rudy.

V súčasnosti sa košický kraj pokúša o znovuzrodenie tohto areálu a tak veríme, že sa ešte obnovia časy, kedy sem kúpeľní hostia prichádzali s noblesou na kúpeľnom koči, ktorý ťahalo niekoľko párov koní.

Lesk kúpeľov vyhasol po 1.svetovej vojne, keď sem prestala chodiť maďarská klientela. Z historických objektov tu ostali už len domy Praha a Pionier.

Tip na výlet a fotky: Juraj Seiler