Skalné bralo na Čereňovej skale

Na prvý pohľad nevýrazný kopček, ktorý zaniká pomedzi známejšími na Liptove. Prosečné, Pravnáč či Choč prekonáva v nejednom bode – Čereňová skala má jedinečný výhľad, ľahkú dostupnosť a výraznú plošinku na jej vrchole, kde si môžete posedieť. Začíname v obci Ižipovce, nad ktorou sa týči skalné bralo, kde sa o chvíľku ocitneme.

Čereňová skala
Na skalnej plošine leží množstvo plochých skál, ktoré sú ideálne na pohodlné sedenie. Týčiaci sa dvojkríž hovorí jasne, že už sme hore.

Naša cesta sa začína na ceste medzi dedinkami Liptovská Anna a Ižipovce. Čaká nás prevýšenie približne 300 metrov na vzdialenosti necelých 2 kilometrov. Pri dobrej kondičke ste hore za pol hodinku, s deťmi to do hodinky určite dáte. Po celej trase sledujeme červenú značku a kráčame po lesnom chodníčku.

Po výstupe na skalné bralo sa pred vami otvorí dychberúci výhľad. Napravo je Pravnáč, pod vami Liptovská Anna a pred vami celý Liptov ako na dlani aj s majestátnou Liptovskou Marou.

Trasa obsahuje niekoľko nepríjemne strmých úsekov s malými kamienkami, takže vhodná obuv je niečo, čo by ste určite nemali nechať doma v skrini. Pri oddychu na samom vrchole nezabudnite napísať pár pekných slov do vrcholovej knihy, ktorá sa tam nachádza. Na tomto mieste o nich určite nebude núdza.

Tip na výlet a fotky: Pablo Šimko