Legendárny Zbyňovský budzogáň

Nachádzame sa v Rajeckej doline, kde nás čaká veľmi zaujímavý prírodný úkaz – Zbyňovský budzogáň. Ku skale vedie veľmi jednoduchý turistický chodník, ktorý vás dovedie priamo pred budzogáň, či na skalnú vyhliadku, ktorá sa nachádza priamo nad ním.

Začíname v Rajeckých Tepliciach a prechádzame ponad obec Zbyňov. Kráčame po žltej turistickej značne a celkovo zdoláme prevýšenie približne 500 metrov na úseku necelých 7 kilometrov.

Hromodub a budzogáň v legende

O tomto budzogáni existuje jedna legenda, ktorá vysvetľuje jeho vznik. Legenda hovorí, že v minulosti rástol na tomto svahu Hromodub. Jedného dňa sa tu prechádzal obor, ktorému však chýbal budzogáň. Hromodub mu bol sympatický, tak sa rozhodol, že si svoj budzogáň vystrúha priamo z neho. Ako tak vyrezával svoj nástroj, nevšimol si, že z neho vyteká miazga a prilepil sa ňou o zem. Toto obra naozaj nahnevalo, z celej sily zapichol buzdogáň do zeme a preklial ho. Časom sa z budzogáňa stala skala, ktorá tam stojí dodnes.

Pokiaľ sa ti v tomto kraji páči, určite nevynechaj jedinečnú slovenskú dedinu Čičmany, ktorú sme navštívili aj my a dozvedeli sme sa napríklad aj to, že svadba v Čičmanoch začínala v nedeľu a trvala tri dni.

Tip na výlet a fotky: Jana Hromadová