Hrad Revište ako dvojník hradu Šášov

Dva hrady stojace blízko seba, týčiace sa na kopci ako králi na tróne. V minulosti strážcovia pohybu v strednom toku rieky Hron. O hrade Šášov a jeho Čiernej kráľovnej sme už písali v tomto článku. Dnes sa vydáme na hrad Revište, ktorý má taktiež vlastnú legendu o zaľúbencoch. Za múrmi tohto hradu sa totiž odohrával silný príbeh lásky o krásnej Selime a hradnom pánovi.

Dominantou hradu Revište bola hranolová veža, pod ktorou bola umiestnená priekopa. Tá chránila hrad pred útokom.

Hrad Revište je postavený na skalnom výčnelku, čo ovplyvnilo aj jeho tvar. Hradbový múr, nádvorie, či postupné prestavby a rozširovanie hradu – aj toto patrí po stavebnej stránke do jeho histórie, bohužiaľ len do bodu, kedy bol vyplienený a zapálený.

V 17.storočí boli na hrade nemeckí žoldnieri v cisárskych službách. Žoldnieri však neboli dobre platení a preto neboli veľmi motivovaní hrad chrániť. Túto skutočnosť využili Tököliho vojská. Nemeckí žoldnieri vydali hrad nepriateľom bez akéhokoľvek boja. Títo hrad vyplienili a vypálili.

Niektoré jeho priestory boli neskôr čiastočne sprevádzkované a využívané banskou komorou zhruba v 18.storočí. O jeho posledný klinec do rakvy sa postarala sama príroda – úder blesku sa stal pre hrad osudným a vyhorel. Od tohto momentu hrad iba chátral. Od roku 2011 sa však o jeho záchranu snaží Združenie na záchranu hradu Revište, ktoré už niektoré časti hradu zakonzervovalo, aby sa nerozpadávali.

Orientácia na hrad Revište je veľmi jednoduchá. Základným bodom je dostať sa do obce Revištské podzámčie, kde sa smerujúc okolo Reštaurácie pod Hradom dostaneme až na parkovisko pod hradom. Tam vystúpime z auta a pokračujeme po náučnom chodníku zhruba 10 minút až na samotný hrad.

Tragický príbeh lásky a smrti

Turkovia a slovenské dejiny, to sú príbehy a legendy večne popreplietané bitkami, vojnami, no aj láskou. Jeden z takýchto príbehov píše aj história hradu Revište. Hrdinkou príbehu je krásna dcéra tureckého kapitána zaľúbená do hradného pána hradu Revište. Tureckého kapitána Hassana však táto láska veľmi nahnevala a tak vyzval hradného pána na súboj. Turecký kapitán si však nebol celkom istý svojou výhrou a tak dal hradného pána otráviť. To, čo však nečakal bolo, že na druhý deň na bojisku stál zoči-voči rytierovi plne odetom v zbroji. Hassan sa vrhol do súboja a rytiera zabil jednou ranou meča. Po súboji mu sňal prilbu z hlavy a zistil, že to nebol jeho nepriateľ, ale jeho milovaná dcéra. Svoj čin neuniesol a vzal život aj sebe.

Tip na výlet a fotky: Palči Zvalči